Izdvojen rekordan budžet: Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata u KS

0
FENA
Izdvojen rekordan budžet: Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata u KS
Foto: Twitter / Novac / Ilustracija

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničko istraživačkih i istraživačko razvojnih projekata i programa.

Za ovu namjenu izdvojen je rekordan budžet od 4.300.000 KM u svrhu podrške programima nauke na području Kantona Sarajevo.

Programi za koje se izdvajaju sredstva su jačanja naučne infrastrukture u iznosu 3.400.000 KM, jačanje publicističkih djelatnosti i kapaciteta za internacionalizaciju u iznosu od 180.000 KM, programi sufinansiranja organizacije međunarodnih konferencija i događaja na području KS u iznosu od 120.000 KM i program jačanja kapaciteta za apliciranje na istraživačke EU fondove u iznosu od 100.000 KM.

Schmidt pozdravio usvajanje Rezolucije: Ovo nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili RS-a

Schmidt pozdravio usvajanje Rezolucije: Ovo nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili RS-a

Javni poziv ove godine, između ostaloga, fokus stavlja na sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničko istraživačkih i istraživačko razvojnih projekata čiji su nosioci mladi naučnici i istraživači, kao i na sufinansiranje troškova tehničke izrade i odbrane doktorske disertacije na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović naglasila je značaj javnog poziva jer pruža mogućnost naučnoj i akademskoj zajednici, istraživačima, umjetnicima, studentima, visokoškolskim institucijama i organizacijama da dobiju podršku i finansijska sredstva za svoje projekte, što doprinosi širenju znanja, inovacija i kreativnosti.

Kroz javni poziv, otvara se prostor za promociju novih ideja, istraživačkih poduhvata, naučnih i umjetničkih dostignuća, te se potiče saradnja među različitim sektorima i akterima akademske i naučne zajednice s institucijama.

"Ulaganje u nauku i obrazovanje je investicija koja donosi dugoročne rezultate Kantonu Sarajevo, te vođeni time kreirali smo i ovaj javni poziv. Ponosni smo jer smo u veoma kratkom periodu od usvajanja Budžeta, kao i najranije u praksi samog Ministarstva, uspjeli isti realizovati. Njime će Vlada Kantona Sarajevo ostati lider u visini izdvojenih sredstava namijenjenih za sufinansiranje i podršku projektima iz oblasti nauke i visokog obrazovanja. Posebno me raduje da ćemo i ove godine finansirati projekte najboljih mladih naučnika i istraživača, kao i izradu i odbranu doktorskih disertacija za naše najvrjednije članove zajednice - zaključila je ministrica Mesihović.

Javni poziv ostaje otvoren do 8. aprila, a detalji poziva, kao i spisak potrebne dokumentacije nalaze se na OVOM LINKU, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije