Izbori u RH: Velika pobjeda HDZ-a i Plenkovića, debakl SDP-a, no ljevica nije poražena

Radiosarajevo.ba
Izbori u RH: Velika pobjeda HDZ-a i Plenkovića, debakl SDP-a, no ljevica nije poražena
Arhiv / Denis Romac

U Hrvatskoj su večeras objavljeni prvi neslužbeni rezultati izbora koji su održani danas

Nakon 58 posto obrađenih listića, HDZ je na 68 mandata, a Restart koji predvodi SDP na 43. Desničarski Domovinski pokret Miroslava Škore zasad ima 15, Most Bože Petrova i kontroverznog Nine Raspudića osam mandata, a koalicija Možemo! (koja je napravila veliku pobjedu u Zagrebu i vjerovatno srušila dugogodišnjeg vladara glavnog grada Hrvatske - Milana Bandića) ima šest mandata.

Piše: Faruk Vele

Ugledni hrvatski novinar, komentator zagrebačkog Večernjeg lista Denis Romac, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da su unatoč riskantnoj odluci o održavanju izbora u vrijeme koronakrize, HDZ i Andrej Plenković ostvarili veliku izbornu pobjedu.

"Ona je, prema prvim rezultatima, blizu apsolutnoj većini, što nitko nije očekivao. Plenković je kampanju temeljio na vlastitoj kompetentnosti za premijerski posao nasuprot neuvjerljivom čelniku Restart koalicije Davoru Bernardiću, u čemu su mu zasigurno pomogle krizne okolnosti. SDP je, sudeći po izlaznim anketama, doživio težak debakl, premda je dio predizbornih anketa čak najavljivao pobjedu SDP-a i Restart koalicije. I dio analitičara očekivao je pobjedu lijevog bloka, a čini se da su lažnom dojmu o konsolidiranom i uvjerljivom SDP-u pridonijeli relativno dobar rezultat SDP-a na europskim izborima, a onda i uspjeh bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima", kaže Romac za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, SDP se u Bernardićevom mandatu uglavnom bavio sobom, a Bernardić je preživio nekoliko unutarstranačkih pučeva i sve je to ovdje došlo na naplatu.

"Bernardić je nedvojbeno problem SDP-a. U vrijeme kada politikom dominiraju politički lideri, Bernardić jednostavno nema liderski kapacitet, iako se cijeli život profesionalno bavi politikom. U ovom je trenutku nejasno hoće li Bernardić dati ostavku, ali njegov odlazak s čela SDP-a, iako se dosad tome grčevito odupirao, neizbježan je i opravdan", kaže naš sagovornik.

Uvjeren je da poraz SDP-a, međutim, ne znači da je ljevica potpuno poražena.

"Štoviše, sudeći prema izlaznim anketama, Hrvatska je napokon dobila stranku nove ljevice, zeleno-lijevu koaliciju Možemo!, koja je nastala upravo zahvaljujući neuvjerljivosti i slabostima SDP-a. Time se Hrvatska pridružila nizu europskih zemalja koje su dobile nove lijeve stranke, koje su u pravilu dosljednije u zagovaranju lijevih politika od stranaka tradicionalne ljevice, poput SDP-a", zaključio je Romac za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije