Izašao sedmi broj časopisa '(sic!)'

Radiosarajevo.ba
Izašao sedmi broj časopisa '(sic!)'

Početkom ove sedmice u Sarajevu je izašao novi, sedmi broj časopisa za po-etička istraživanja i djelovanja (sic!).

Časopis je u julu 2009. godine pokrenula grupa studenata književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a časopis je programski orijentiran na estetičku kritiku književnosti i umjetnosti, promicanje savremenih lijevih teorijskih i filozofskih postavki te britku satiru tekuće stvarnosti.

Temat ovog broja Poetika danas problematizira osnovne poetičke prakse i tokove u južnoslavenskim književnostima. U tematu pišu Haris Imamović (Lirika danas), Saša Ćirići (Dvije kritike postratnih ratnih romana) i Edin Salčinović (Protiv žargona autentičnosti).

U rubrici Kritika prikazane su knjige Kaja, Beograd i dobri Amerikanac Mirjane Đurđević, Žohar Rawija Hagea i Divna povijest fotografije mađarskog pisca Petera Nadasa.

Objavljena je poezija Miloša Živanovića, Almira Kolara Kijevskog i Ilone Jerič, te pripovijetka Mirnesa Sokolovića.

Značajan dio sedmog broja ovog časopisa posvećen je filmskoj kritici. Almir Kljuno u tekstu Cirkus! Columbia Cirkus! Kinematografski cirkus! problematizira film Danisa Tanovića, a Anela Hakalović u tekstu Ima li kraja ratnom pismu? piše o filmu Ahmeda Imamovića Belvedere.

Objavljeni su i tekstovi Kenana Efendića (Ćiftinski intelektualizam), Jasne Kovo (In memoriam živućem piscu), Maria Kikaša (Kompleks Srebrenice: Komemorativna izvedba nacionalnog), kao i intervju sa urednikom časopisa Reč i vlasnikom izdavačke kuće Fabrika knjiga Dejanom Ilićem.

Glavni donator ovog časopisa koji izlazi dvomjesečno je Fond Otvoreno društvo Soros. Za 1. februar u Sarajevu je najavljena promocija časopisa, na kojoj će biti besplatno podijeljeni i šesti i sedmi broj, a do tada se časopis u elektronskoj formi čitati na stranici www.sic.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije