Iz pera Meše Selimovića: Ja lijepa vakta za onog ko obraza nema

Radiosarajevo.ba
Iz pera Meše Selimovića: Ja lijepa vakta za onog ko obraza nema
/ Znate li za koga je u fudbalu navijao Meša Selimović?
"Ja lijepa vakta za onog ko obraza nema", napisao je jedan od naznačajnih bosanskohercegovačkih književnika, a čini se da je tako i danas.

Jedan od najvećih bh. pisaca, književnik čiji romani danas mnogima predstavljaju inspiraciju i riznicu mudrosti, rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. Mehmedalija Meša Selimović preminuo je na današnji dan 1982. a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska knjizevnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine.

Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada (1967), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.

Meša Selimović je zasigurno među najvećim bosanskohercegovačkim piscima. Ono što nije sporno je status Selimovića kao velikog pisca ranga europskoga klasika, a taj se status temelji ponjaviše na njegova dva romana, "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Pisac se poziva na središnju evropsku narativnu tradiciju, napose Dostojevskog, kao i na opću struju književnog modernizma 20. vijeka. No, nošen temperamentalnim značajkama i osebujnom stvaralačkom vizijom, Selimović je stvorio vlastiti izraz koji se ne može jednoznačno svrstati ni u koju udžbeničku kategoriju.

Najpoznatija Selimovićeva djela su: "Derviš i smrt", "Tvrđava", "Tišine", "Sjećanja", itd.
Meša Selimović je umro 11. jula 1982. godine u Beogradu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije