Ivo Komšić: Pomoći ću SOS Dječijem selu

Radiosarajevo.ba
Ivo Komšić: Pomoći ću SOS Dječijem selu


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je SOS Dječije selo i obećao svaku pomoć djeci bez roditelja ovoj ustanovi koja je kolektivni dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Organizacija SOS Dječija sela BiH kroz porodični model brinu o 278 djevojčica i dječaka, te mladih ljudi bez roditeljskog staranja u 28 SOS porodica. U Bosni i Hercegovini rade dva SOS sela u Sarajevu i Gračanici u kojima se kroz porodični model osigurava sigurno i toplo mjesto za odrastanje djece.

U svakoj porodičnoj kući s djecom živi SOS mama, ali s najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu porodicu. Pored dva SOS Dječija sela kroz program Jačanja porodica pruža se pomoć djeci u Sarajevu, Mostaru i Goraždu. U Sarajevu radi i SOS Društveni centar "Hermann Gmeiner"
te SOS vrtići u Sarajevu, Mostaru i Goraždu, predstavili su domaćini SOS Dječija sela gradonačelniku Komšiću.

"Činjenica da su SOS Dječija sela dobila Šestoaprilsku nagradu govori o značaju ove institucije. Želio sam kao gradonačelnik da  upoznam rad ove institucije i saznao sam neke informacije za koje nisam znao. Obnašajući funkciju gradonačelnika sigurno ću moći pomoći SOS Dječijim selima.
U budžetu Grada nemamo predviđena neka velika sredstva, i tako mali budžet uglavnom se potroši na kulturu, sportske manifestacije, ali jednog dana kada naša privreda počne bolje raditi povećavat će se i budžet onda bismo značajno financijski mogli pomoći ovoj instituciji", obećao je Komšić, a javila Fena.


Ivo Komšić u posjeti SOS Dječijem selu (Foto: Sarajevo.ba)

Gradonačelnik je dodao da će insistirati gdje god može da se materijalno pomogne ovaj prije svega humani projekt. Nacionalni direktor SOS Kinderdorfa za BiH Amir Omanović kazao je da se finasiraju sa čak 80 posto donacija iz inozemstva, a da preostali 20 posto sredstava uspiju prikupiti u BiH.

"Uspijevamo u BiH namaći 20 posto sredstava. Ali ako znamo da je teška ekonomska situacija u BiH i to što prikupimo možemo smatrati uspjehom. Ipak, naše potrebe su puno veće i naši navjerniji donatori u BiH su penzioneri, koji kontinuirano od onoga malo što imaju doniraju nama", izjavio je Omanović.

Djeca u sarajevskom SOS selu imaju osigurane sve potrebne materijalne uvjete, ali im uvijek nadostaje dovoljno ljubavi, pojašnjava Omanović. Oni koji su već odrasli i koji su morali napustiti SOS selo zahtijevaju od svojih SOS mama da se udaju i žene u kućama gdje su odrasli, jer svu djecu i zaposlene koji žive u SOS selima smatraju svojom porodicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije