Italijanska skulptura 'Čovjek iz Sarajeva'

Radiosarajevo.ba
Italijanska skulptura 'Čovjek iz Sarajeva'

Nevjerovatna željezna skulptura umjetnika Giuseppea Gentilea, imena Čovjek iz Sarajeva, postavljena je u vrtu spomena na pale u svim ratovima Viale Vittorio Emanuele II, uz gradsku vijećnicu italijanskog grada Riccionea.
Skulptura će biti u vrtu Riccionea dva mjeseca, nakon čega će biti dopremljena u Sarajevo

Svečanosti u vrtu Viale Vittorio Emanuele II prisustvovali su gradonačelnik Massimo Pironi, zapovjednik karabinjera Riccione kapetan Antonio De Lise, zatim predsjednik Centra za osobe s invaliditetom u Rimu Gerardo Rosa Salsano, ali i Mišo Lončarević, predstavnik Sarajeva, i 'čuvar' djela nakon što ovo bude dopremljeno u naš grad.

„Ovo djelo treba da nas natjera da razmišljamo o ratu oko kojeg je vladala gotovo opća nezainteresovanost u Evropi. A desio se iza ugla, na drugoj strani Jadrana. Nemojte zaboraviti one koji su poginuli u ratu, okrutnom i besmislenom kao što su i svi drugi. To mora biti svakodnevan zadatak za osobe dobro volje


Detalj s predstavljanja skulpture

Čestitam na ovoj inicijativi jer se samo čuvajući sjećanja možemo odbraniti od tame rata i nasilja“, kazao je gradonačelnik Pironi.

Rad u Riccioneu veličine je 2,90 m × 3,70 × 1,75 i nastao je, kako zbog sjećanja na žrtve agresije na BiH, tako i zbog osjetljivosti umjetnika kao svjedoka mira i humanosti protiv svih ratova. Gentile je rođen 1942. u italijanskoj Pollenzi, a svoje prve radove izložio je već sa 25 godina. Koristi inovativne tehnike i materijale – bakar, bronzu, željezo - radi s panelima u niskom reljefu, podsjeća portal Italianotizie.it.

 

Uomo di Sarajevo, Opera del Maestro Giuseppe Gentili - ©2012 Francesca Maranetto Gay from francesca maranetto gay on Vimeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije