Isusovac, pater Djaković za Radiosarajevo.ba: Papa dolazi tamo gdje je najpotrebniji

Radiosarajevo.ba
Isusovac, pater Djaković za Radiosarajevo.ba: Papa dolazi tamo gdje je najpotrebniji

Papa Franjo u posjet Bosni i Hercegovini stiže u subotu, 6. juna. Ovaj isusovac u Sarajevo stiže kako bi ljude naše zemlje "ohrabrio i umirio".

Tim povodom, portal Radiosarajevo.ba posjetio je jedinu Družbu Isusovu u BiH, na Grbavici, u Sarajevu, gdje su od '70-ih godina prošlog stoljeća.

U privatnoj kući, koju je do 1977. posjedovao zaljubljenik u automobile Miro Nose, danas je smještena Župna crkva svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici. Župu vodi župnik, pater Krešimir Djaković.

Mir vama – geslo papina posjeta su riječi koje je izrekao sam Isus Krist na dan svog uskrsnuća, kada se ukazao svojim apostolima koji su bili prestrašeni, razočarani i zaključani – jer su se plašili da će i njih snaći strašne muke koje je prošao Isus. Znamo li to, onda možemo shvatiti svu dubinu poruke koju nam Sveti Otac dolazi donijeti“, govori nam pater Djaković.


Pater Djaković, Foto: Radiosarajevo.ba
Dodaje kako papa dolazi donijeti mir, „da ljude pozove i potakne na zajedništvo, na uvažavanje drugih, da zajednički grade zemlju, žive jedni s drugima i budu mirotvorci“.

Župnik s Grbavice očekuje da će papa ohrabriti sve Bosance i Hercegovce, a posebno katolike iz naše zemlje. „Nažalost, svjedoci smo toga da je prije ovog rata u BiH bilo više od 800 tisuća katolika, sad ih ima oko 420 tisuća. Papa stoga i dolazi da ohrabri katolike, da spriječi njihov odlazak iz BiH“, dodaje naš domaćin u Župi.

Ističe i kako papa Franjo dolazi tamo gdje je najpotrebniji, pater Djaković navodi kako je ovo tek treći posjet pape Franje jednoj evropskoj zemlji: „Promislimo tako koliko papa voli ovu zemlji i njene ljude“. „Na nama je da se molimo Bogu da mu podari zdravlje i dug život da što duže šalje svoju poruku.“

Zvono koje će zvoniti na Svetoj misi koju će papa voditi na stadionu na Koševu, nakon mise ostat će u Sarajevu, u zvoniku Crkve svetog Ignacija Lojolskog koja se gradi na Grbavici, tik do Župe. Kako smo saznali, završena je stolarija (prozori i vrata) i izolacija krova i sad se treba raditi na fasadi i unutarnjem uređenju objekta za šta se, pak, čekaju novci.


Crkva na Grbavici, Foto: Radiosarajevo.ba
U toj crkvi i centru pored odgajat će se omladina da budu „bolji ljudi“, priča pater Djaković. Inače, edukacija, odgoj i školstvo glavna su preokupacija isusovaca. Nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta vode upravo isusovci, a najpoznatiji čikaški Univerzitet Loyola, njujorški Fordham i tokijska Sophia.

Družbu isusovaca u 16. stoljeću osnovao je sveti Ignacije Lojolski koji je prešao trnovit put od vojnika do čovjeka koji je svoj život podredio Isusovoj filozofiji. Kažu i da je njegova knjižica s duhovnim vježbama svijetu donijela više svetaca nego što je slova u njoj...

Isusovci, kojih danas ima 17,5 hiljada i najbrojniji su red u Katoličkoj crkvi, u Bosnu i Hercegovinu stigli su 1882, na poziv prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Štadlera. On ih je zvao da vode sjemenište i gimnaziju u Travniku gdje su bili sve do 1944, odakle su ih prognali partizani koji su zauzeli zgradu sjemeništva.

Prije rata, u BiH su bile dvije župe Isusove. Jedna na Grbavici, u Sarajevu, a druga, Župa preobraženja Gospodnjeg u Borovici kod Vareša odakle je pater Djaković rodom, a koja je postojala do 1989.

Tokom posljednjeg rata, isusovci su morali otići iz svoje grbavičke crkve koja je tada bila na prvoj liniji, i to na dijelu linije koju su držale srpske snage. Vratili su se nakon rata, otvorili pučku kuhinju koja je hranila 300 Sarajlija, donosili su im hljeb, davali tečajeve omladini i obučavali ih za rad, pomagali izbjeglim, žrtvama mina, djeci i starijim... sve u namjeri da se širi filozofija isusovaca – pomoć ljudima, mir i ljubav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije