Istraživanje: Govor mržnje u medijima najčešće proizvode političari

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Govor mržnje u medijima najčešće proizvode političari

Dvodnevna regionalna konferencija 'Online govor mržnje u jugoistočnoj Evropi - uloga i odgovornost medija' danas je počela u Sarajevu s ciljem ukazivanje potrebe na borbu protiv diskriminacije i poticanja mržnje te zaštitu i promovisanje prava na slobodno i demokratsko mišljenje. 

Konferenciji su prethodila istraživanja o temi govora mržnje u medijima u Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Sloveniji. Mediacentar Sarajevo proveo je istraživanja o temi govora mržnje u bh. medijima u okviru projekta EU-UNESCO 'Odgovornost medija u jugoistočnoj Evropi'. 

''Najčešće oni koji se spominju da proizvode govor mržnje su političari, pri čemu su novinari u ulozi prenosnika takvog govora. Grupe na koje se odnosi govor mržnje su obično LGBT populacija i različiti etnonacionalni identiteti, pa i nacionalne manjine'', kazala je za Agenciju Fena koordinatorica istraživanja Sanela Hodžić. 

Prema zaključcima istraživanja, ističe, da je u BiH potreban angažman različitih aktera kako bi se što efikasnije suočili s ovim problemom, "pri čemu su potrebni amandmani Krivičnog zakona da se govor mržnje adekvatno procesuira u sudovima". 

Vijeće za štampu BiH već primjenjuje Kodeks za štampu, online medije i online sadržaje. 

Međutim, istraživanje je pokazalo da ne tretira u značajnoj mjeri komentare iako sugeriše ukidanje komentara ukoliko sadržavaju govore mržnje. 

''Preporuka u smislu samoregulacije jeste da se slučajevi procesuiranja govora mržnje pred Vijećem za štampu BiH više promoviraju u javnosti da bi javnost bila upoznata ne samo s pojmom govora mržnje već i s načinom na koji se može uložiti žalba'', kaže Hodžić. 

Ranije provedeno istraživanje BH novinara, navodi, pokazalo je smanjivanje slučajeva žalbi pred Regulatornom agencijom, koje su vezane za sektor emitovanja to jest radijski-televizijski sektor.

Pri tome "još uvijek postoji veliki broj žalbi u vezi s govorom mržnje u online i printanim medijima koje su uložene Vijeću za štampu BiH“. 

''Tako su u 2012. godini uložene 52 žalbe, koje su tretirale sadržaj govora mržnje, dok je do jula 2013. uloženo oko osam žalbi'', kazala je za Fenu kordinatorica istraživanja o temi govora mržnje u medijima u BiH Sanela Hodžić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije