Istraživanje: Čak 38 posto građana BiH protiv mješovitih brakova

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Čak 38 posto građana BiH protiv mješovitih brakova
Prime Communications / Rezultati istraživanja

Čak 15 posto građana i građanki Bosne i Hercegovine u potpunosti se slaže s tvrdnjom da se narodi ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova...

S istom tvrdnjom "uglavnom se slaže" čak 23 posto građana naše zemlje, a 28.6 posto je neodlučno po ovom pitanju.

S tvrdnjom se uglavnom ne slaže njih 12,8 posto, dok se uopšte ne slaže 19,9 posto.

Naime, agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine, postavivši im ovo pitanje, a istraživanje, koje je sprovedeno u junu 2018, potpisao je dr. Srđan Puhalo.

Hrvati

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 19 posto Hrvata, dok se 24 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Hrvata je 36 posto, dok se pet posto uglavnom ne slaže, a 16 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 43 posto Hrvata, dok je za mješovite brakove njih 21 posto.

Bošnjaci

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 12 posto Bošnjaka, dok se 21 posto uglavnom slaže. Neodlučnih Bošnjaka je 28 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 22 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 33 posto Bošnjaka, dok je za mješovite brakove njih 38 posto.

Srbi

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 21 posto Srba, dok se 34 posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Srba je 26 posto, dok se 10 posto njih uglavnom ne slaže, a osam posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 55 posto Srba, dok je za mješovite brakove njih 18 posto.

Bosanci

S tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže pet posto Bosanaca, dok se sedam posto njih uglavnom slaže. Neodlučnih Bosanaca je 27 posto, dok se 16 posto njih uglavnom ne slaže, a 44 posto uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 12 posto Bosanaca, dok je za mješovite brakove njih 60 posto.

Metoda istraživanja

U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije