Istražili smo | Poštuju li ugostitelji u Sarajevu zabranu pušenja u zatvorenom

10
A. M.
Istražili smo | Poštuju li ugostitelji u Sarajevu zabranu pušenja u zatvorenom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Uvođenje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje izazvalo je različite reakcije među ugostiteljima u Sarajevu.

Donošenje Pravilnika o uslovima za posebne prostore za pušenje, koji stupa na snagu u četvrtak, 13. juna, pokrenulo je pripreme i prilagođavanje kod nekih, dok je kod drugih izazvalo negodovanje.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba obišla je sarajevske ugostiteljske objekte kako bi provjerila kako se vlasnici pripremaju za provođenje novog pravilnika.

Lokalni mediji sigurni: SDA Zenica izabrala kandidata za gradonačelnika Zenice

Lokalni mediji sigurni: SDA Zenica izabrala kandidata za gradonačelnika Zenice

Vlasnik jednog popularnog kafića u centru grada, izjavio je: "Smatram da je ovaj zakon dobar za sve. Zdravlje naših gostiju je na prvom mjestu, a s obzirom na visoke kazne, naravno da ćemo poštovati pravila. Već smo počeli s adaptacijom prostora za pušače."

S druge strane, vlasnica manjeg restorana na Baščaršiji, izrazila je nezadovoljstvo: "Ovo će negativno utjecati na naše poslovanje. Mnogi naši stalni gosti su pušači i bojim se da ćemo ih izgubiti zbog ovih restrikcija."

Kako bi dobili širi uvid u reakcije na novi zakon, razgovarali smo s građanima Sarajeva, među kojima su i pušači i nepušači.

/ Anketa

Kako komentirate kazne u Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda?
Rezultati

Jedan od građana Sarajeva koji je, inače, pušač rekao je: "Razumijem potrebu za zaštitom nepušača, ali smatram da bi trebalo naći neki balans. Ako plaćam visoke poreze na cigarete, očekujem barem da imam gdje pušiti u ugostiteljskim objektima", izjavio je za portal Radiosarajevo.ba.

Jedna od građanki Sarajeva istakla je svoje zadovoljstvo: "Konačno! Mislim da je ovo odlična stvar. Često izlazim s prijateljima i smeta mi kada se prostor napuni dimom. Ovo će značajno poboljšati kvalitet zraka u kafićima i restoranima."

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima

Jedan od građana rekao je: "Smatram da bi se trebalo raditi na edukaciji i svesti pušenje na minimum. Ako postoje posebni prostori za pušače, onda bi svi trebali biti zadovoljni."

"Podržavam ideju da prostori za pušenje budu jasno odvojeni od ostatka objekta. To bi trebalo olakšati svima koji žele uživati u piću ili obroku bez dima", izjavio je jedan od gostiju u restoranu.

"Ovo će sigurno biti izazov za nas kao ugostiteljski objekat. Nadamo se da će se pušači koji vole našu kuhinju i dalje osjećati dobrodošlo, bez obzira na ograničenja", zabrinuto je rekla jedna od vlasnica restorana za portal Radiosarajevo.ba.

Pogledajte šta je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba u jednom od ugostiteljskih objekata u centru Sarajeva.


Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje
detaljno propisuje standarde koje ugostitelji moraju ispuniti kako bi osigurali prostor za pušače koji ne ugrožava zdravlje nepušača i druge goste.

Detalji Pravilnika mogu se pronaći na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije