Zagreb / Istospolni parovi u Hrvatskoj od sada će moći usvajati djecu

26. 05. 2022. u 18:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, rezultat je to presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je odbijena žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz aprila 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje, objavljeno je na press konferenciji u Zagrebu.

Iz udruženja "Dugine obitelji" podsjećaju da su se Kožić i Šegota prijavili u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji. Njihovi zahtjevi uredno su zaprimljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke 2020. uspješno su postali udomitelji dvoje djece.

Prvostepenski upravni sud prošle je godine donio presudu da mogu postati i posvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dvojbe.

"Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici"

"Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sistema jer smo istospolni par u životnom partnerstvu. Sudska odiseja trajala je šest godina. Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života djece koju smo već tada mogli posvojiti. Djece koja nisu imala životne šanse kakve smo imali mi u našem odrastanju. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici koja je u ime obrane tzv. tradicionalnih vrijednosti bila spremna gaziti pravo na porodicu djeci koje je društvo zaboravilo", poručuju Ivo Šegota i Mladen Kožić.

"Posljednje dvije godine naša porodica diše i živi za dvoje djece koje smo udomili. Njihova iskustva u vrtiću, školi, fudbalu, taekwondou, rođendanske proslave s novim prijateljima, putovanja, izleti, zajednička priprema hrane, vrtlarenje u našem vrtu, briga o našim psima i macama, nezaobilazno čitanje priče za laku noć… Svega toga ne bi bilo da se nismo usudili boriti se s vjetrenjačama.

Naša je velika želja posvojiti djecu koju smo udomili i o kojima dan i noć brinemo posljednje dvije godine. Od sreće zbog prve petice u školi ili prvog vlastitog bicikla do neprospavanih noći zbog temperature, od smijeha do suza, živimo zajedno i jedni drugima smo sve na svijetu. Ako to nije porodica, onda ne znamo šta jeste", dodaju Ivo i Mladen.

"Ova presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Republici Hrvatskoj, budući da su njom životni partneri u Hrvatskoj praktički izjednačeni po pravima kao i bračni drugovi. Sud je odbio argumentaciju Ministarstva kojom istospolni parovi ne bi smjeli pristupiti procjeni za posvojitelje zbog cilja 'zaštite interesa djeteta'", poručuju iz "Duginih obitelji".

Naime, budući da tokom procjene ne postoji dijete koje bi trebalo zaštiti, nego eventualno tek nakon pozitivnog mišljenja centra za socijalnu skrb, posvojitelji mogu pristupiti posvajanju djeteta - za koje opet centar odlučuje ako je u njegovom najboljem interesu da ga posvoji istospolni par.

Presuda u više navrata spominje prijašnje presude Europskog suda za ljudska prava koja garantuju zaštitu porodičnog života istospolnim parovima i primjenu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

"Ova presuda potvrđuje se naše pravo na porodični život i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sistemom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu, pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sistem može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove porodice, ali o tome ćemo neki drugi put. Naša težnja za ravnopravnošću nije gotova, no ovo je ogroman korak naprijed. Pozivamo sve istospolne parove koji su zainteresovani za posvajanje i žele saznati više informacija neka nam se slobodno jave", komentirao je presudu predstavnik udruženja "Dugine obitelji" Daniel Martinović.

Presuda Visokog upravnog suda uveliko mijenja sistem procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje porodice putem posvojenja, kojim se ostvaruje trajan odnos roditelja i djeteta.

"Veseli nas potvrda Visokog upravnog suda da nas naš sistem mora provesti kroz postupak procjene za posvojitelje i da će našu porodicu institucije ove države nakon 6 godina početi tretirati ravnopravno, kao i sve ostale porodice", poručuju završno Ivo i Mladen, piše Index.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA