Istanbul ugostio ministre za kulturu Jugoistočne Evrope, BiH predstavljao Adil Osmanović

Radiosarajevo.ba
Istanbul ugostio ministre za kulturu Jugoistočne Evrope, BiH predstavljao Adil Osmanović

U Istanbulu je krajem februara održan sastanak Vijeća ministara za kulturu zemalja Jugoistočne Evrope, kojem je predsjedavala Turska. Tema sastanka bila je Zaštita kulture i upravljanje i ocijenjeno je da ova pitanja zaslužuju poseban interes i pažnju na prostoru Jugoistočne Evrope, koja je dom velikog broja različitih kulturnih naslijeđa i jedinstvenog kulturnog bogatstva. 

Dogovoreno je da će zemlje Jugoistočne Evrope koordinirati na svakom nivou i u svim sektorima i biti međusobna podrška u razvoju kulture. Podržat će se razvijanje statističkih sredstava koji prate razvoj kulture. U borbi protiv „krijumčarenja“ kulturnog naslijeđa koje se provodi preko ovih zemalja ili u zemljama Jugoistočne Evrope, radit će se na međunarodnoj saradnji i razvit će se princip koordinacije. 

Domaćin sastanka, ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mahir Unal, istaknu je da se tokom sastanka razgovaralo o zaštiti kulturnog naslijeđa, regionalnom i globalnom razvoju.

„Mi, predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope, ovdje smo se sastali na nivou ministara za kulturu kako bi dali svoj doprinos u čuvanju kulturnog naslijeđa i uložit ćemo zajednički napor da uspijemo u tome. Naravno da trebamo ostaviti kulturno naslijeđe generacijama poslije nas, zaštititi ovo što imamo i ono što stvorimo. Kako bismo budućim generacijama ostavili naše kulturno naslijeđe potrebno je osloboditi se straha, odstraniti od sebe mržnju, nasilje i teror i biti spremni dijeliti, uzajamno se pomagati i biti svjesni globalnih vrijednosti. Sve ovo je moguće uz zajedničke napore. Možemo zaštititi kulturno naslijeđe i ono za što je čovjek usko vezan globalnim vrijednostima koje je sam proizveo. Na ovakvim regionalnim sastancima razvijamo zajedničku svijest, a ujedno i proizvodimo zajedničke strategije i zbog toga su ovi sastanci vrlo važni“, istaknuo je ministar Unal. 

Ministar Unal rekao je da su učesnici sastanka izrazili zabrinutost zbog činjenice da se uništava kulturno naslijeđe u Iraku i Siriji.

„Svjedoci smo razaranja koja donosi teror, a taj teror ne pridaje važnost kulturnom naslijeđu, prirodnim ljepotama ili ljudskim vrijednostima i prezentira nasilje i sve ono što ide uz nasilje. Naravno da je ovo briga svih zemalja i na sastanku smo pričali o ovoj temi, kao i o zajedničkim naporima i onim koji će biti vođeni zajedno s UNESCO-om, kao i pod prismotrom Evropske unije. Također smo odlučili da kulturno naslijeđe, koje je krijumčarenjem izbavljeno iz matične države, a sve u cilju zaštite, ponovo vratimo u matičnu državu“, naglasio je ministar Unal.

Na kraju sastanka, ministar Unal je predsjedavanje Vijećem ministara za kulturu Jugoistočne Evrope predao ministrici za kulturu Albanije Mireli Kumbaro Furxhi.  

Bosnu i Hercegovinu na ovom sastanku predstavljao je Adil Osmanović, ministar za civilne poslove BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije