Ispovijest popisivača: Narod nas razumije bolje od onih koji su nas zaposlili

Radiosarajevo.ba
Ispovijest popisivača: Narod nas razumije bolje od onih koji su nas zaposlili

Veliki broj nezaposlenih, kojih je u BiH u avgustu bilo evidentirano 555.820, prijavili su se prije početka popisa za popisivače u svojim opštinama. Kako uslovi konkursa nisu bili teški redovi pred opštinama u toku prijava za popisivače bili su svakodnevni.

Trenutno u BiH na terenu je 18.879 popisivača koji svoj posao obavljaju svakodnevno do 21 čas i nastaviće ga raditi do 15. oktobra, kada se popis završava. Njihov je zadatak obići 24.321 popisno područje od kojih se svako sastoji od 70 do 100 domaćinstava, piše prijateljski portal Buka.

Kakva je situacija na samom terenu, sa kojim problemima se popisivači susreću ispričao nam je jedan popisivač u Banjaluci koji nas je zamolio da bude anoniman, jer se boji da ne izgubi mjesto popisivača ako otkrije svoj identitet. Rekao nam je da mu radni dan počinje u 9 časova ujutru kada se nalazi sa svojim kolegama koji rade u susjednim popisnim krugovima, a nakon prve jutarnje kafe svako kreće u svoj krug.

“Pripreme za popis su trajale oko 5 dana. Imao sam obuku svaki dan od 9 do 17 časova, a na kraju očekujem zaradu u visini neke normalne plate. U prosjeku dnevno popisujem oko deset domaćinstava gdje uglvnom žive četvoročlane porodice”, rekao je za Buku ovaj popisivač.

U interakciji sa ljudima kaže da ima svega, a kaže da mu je najteže raditi sa starijom populacijom.

“Često su senilni, pa nisu sigurni oko pojedinih odgovora, ali uglavnom sa tim osobama budu njihova djeca pa onda oni pomaž oko odgovora. Bilo je nekoliko zanimljivih situacija, kao na primjer kada sam popisivao čovjeka i ženu u jednoj kući. Kada sam došao do pitanja koje glasi ‘kakvo je vaše bračno stanje’ gospodin je odgovorio ‘nepodnošljivo’, a na to je njegova supruga pretećim glasom rekla ‘dragi otiće popisivač j... ti mamu’”, ispričao je naš sagovornik.

Popisivač se prisjetio prvog dana kada je u jednoj kući zatekao stariju gospođu koja je sa komšinicom pila prvu jutarnju kafu. “Kada sam pitao gospođu kako se zove, ona je rekla Rosa. A komšinica ju je iznenađeno pogledala i rekla ‘ženska glavo nisi ti Rosa, ti si Dara’. Nažalost baka nije znala ništa o sebi, pa sam morao sačekati da joj se sin vrati sa posla”, kaže popisivač.

Prema njegovim riječima reakcije građana su različite, neki se smiju i čude pitanjima, a drugi su jako ozbiljni.

“Gdje god da sam bio uglavnom sam fino sam dočekan. Nude me kafom i sokom. A jedan stariji gospodin mi nije dao da izađem iz kuce ako ne probam ljutu iz njegovog sela. Moram napomenuti da je pomalo naporno, jer nekada popisivanje jednog domaćinstva može trajati od 45 minuta pa do sat vremena. Nisu nam obezbijeđeni ni obroci ni piće, ali srećom narod koji popisujemo ima mnogo više razumijevanja za nas popisivače nego oni koji su nas zaposlili”, kaže naš sagovornik.

Na kraju svakog dana u prostorije Zavoda za statistiku RS popisivači moraju poslati izvještaj koliko su domaćinstava i građana popisali.

“Prvo nam je obećano da cemo dobiti po 10 KM kredita za telefon, a onda su se predomislili i rekli da ćemo izvještaje slati na poseban broj i te poruke će biti besplatne. Međutim, upravo sam sinoć pokušao da pošaljem svoj izvještaj na taj broj i dobio sam povratnu poruku od mtel-a da nemam kredita za poruku. Dakle opet smo prevareni. Nema obroka, nema pauze nema osvježenja i još nam naplaćuju i javljanje koje nam je obavezno”, zaključuje popisivač koji radi u jednom naselju u Banjaluci, objavila je Buka.

Popis u BiH će trajati do 15. oktobra, a kompletan proces priprema i popisa stanovništva u BiH državu će koštati oko 46,5 miliona KM. Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, a objaviće se podaci o broju popisanih osoba, stanova i domaćinstava, kao i broj domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Svi rezultati trebaju biti obrađeni do polovine 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije