Isidora Bjelica uz rečenicu 'Oprostila sam rodnom gradu', prošetala Sarajevom nakon trideset godina

Radiosarajevo.ba
Isidora Bjelica uz rečenicu 'Oprostila sam rodnom gradu', prošetala Sarajevom nakon trideset godina
/ Facebook Isidora Bjelica

Uz rečenicu - Oprostila sam rodnom graduIsidora Bjelica, poznata po svojim desničarskim i antibosanskim izjavama u proteklim decenijama, prošetala je Sarajevom i utiske podijelila na svojoj Facebook stranici. 

Isidora Bjelica postala je poznata u javnosti nakon tzv. fašističkog rođendana, konceptualne zabave koju je priredila 1986, na kojoj je 19 mladih osoba bilo odjeveno u stilu fašističkih zabava, u crnim odorama s kukastim križevima. 

Događaj je zapazila tadašnja državna bezbjednost, a Isidora je nakon ovoga otišla živjeti u Beograd, gdje se bavila pisanjem. 

Ipak, tokom opsade Sarajeva, nije propuštala priliku dati svoj komentar na dešavanja u BiH, ističući svoje četničko porijeklo.  

Isprva žestoka desničarka, u posljednje vrijeme je, vjerovatno ponukana teškom bolešću, umekšala svoje stavove. Očigledno nije odustala od "logike" u koju se zapetljala početkom devedesetih. 

"Kada sam sa 18 godina pretrpela ona jeziva saslušanja, linč i progon iz Sarajeva, stalno sam u sebi ponavljala: Gospode, zašto ja sve ovo prolazim, a ništa nisam skrivila... Otišli smo za Beograd prognani, spavala sam na podu, umesto frižidera imali smo kesu na prozoru. Kada je počeo rat u Sarajevu, jedna od prvih granata udarila je upravo u moju bivšu sobu u našem stanu. Tada sam shvatila zašto mi se sve dešavalo. Ono što vam nekada izgleda kao najveće zlo, možda je upravo vaš spas i obrnuto", izjavila je u jednom od skorašnjih intervjua Bjelica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije