Irina Bokova: UNESCO podržava bh. projekte

Radiosarajevo.ba
Irina Bokova: UNESCO podržava bh. projekte

"Smatram da je odlična ideja da se izgradi muzej moderne umjetnosti u Sarajevu i bit će mi zadovoljstvo da ga vidim. Ambasador UNESCO-a, arhitekta Renzo Piano je uključen u taj projekat i svjesna sam velikog rada koji je do sada uložen", rekla je prilikom današnje posjete Sarajevu Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a (Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu).

Bokova je u pratnji ambasadorice BiH u UNESCO-u Nine Sajić, boravila u kratkoj tridesetominutnoj posjeti Kantonu Sarajevo, na svom proputovanju u Mostar, gdje se danas i sutra (2. i 3. juni) održava UNESCO summit šefova država zemalja Jugoistočne Evrope. 

Ispred Kantona Sarajevo, visoku gošću dočekali su premijer Fikret Musić i ministar kulture i sporta Ivica Šarić. Glavnina razgovora vodila se o projektu Ars Aevi, a predstavnici Kantona izrazili su opredjeljenje da ustraju u realizaciji izgradnje Muzeja na lokaciji kod Vilsonovog šetališta, veličine oko 5000 kvadratnih metara.

Bokova je naglasila da će UNESCO i dalje podržavati ovaj projekat, kao i ostale bh. projekte koji spadaju u kompetenciju ove organizacije. Ona vjeruje da je Ars Aevi projekat značajan ne samo zbog činjenice da je u idejno rješenje muzeja sačinio arhitekta Renzo Piano, ambasador UNESCO-a, već i zbog toga što ovakva zbirka savremene umjetnosti može značiti dalji razvoj Sarajeva i cijele države, rekla je Bokova.   

 

"UNESCO kao organizacija, a i ja lično imamo posebnu naklonost prema Sarajevu", naglasila je gošča prilikom svoje prve posjete glavnom gradu BiH.  Kada je riječ o drugim aktuelnim pitanjima na relaciji BiH - UNESCO, posebno u vezi sa mostovima u Mostaru i Višegradu, Bokova je upoznata sa problemima koji su tu prisutni. U Mostaru je problem nastao sa izgradnjom 4. sprata hotela Ruža, čime bi se, po procjeni međunarodnih stručnjaka,  ugrozila zaštićena gradska jezgra. No, kako je rekla direktorica UNESCO-a, i druge lokacije po svijetu često su suočene sa sličnim problemima, koji se najčešće riješe u korist kulturne baštine.

Ona je izrazila optimizam i kada je u pitanju regionalna saradnja, s obzirom na zajednički dokument koji će se na nivou šefova država i UNESCO-a potpisati na Summitu u Mostaru.   

Na žalost, Irina Bokova zbog ranije utvrđenog protokola nije imala vremena obići zbirku Ars Aevi koja je tokom njezine posjete svečano otvorena za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije