Iran: Pronađeno najstarije područje naseljavanja

Radiosarajevo.ba
Iran: Pronađeno najstarije područje naseljavanja

Prilikom iskopavanja za građevinski projekt u iranskoj regiji Khajeh Askar u blizini grada Bam, pronađen je novi arheološki lokalitet. Iskopani uzorci dokazuju kako je ovo nalazište za sada najstarije mjesto naseljavanja na području Irana.
 
 Analizom pronađenog keramičkog posuđa ustanovljeno je kako se stanovnici nisu koristili lončarskim kolom. Osim toga, pronađena su i dva groblja koja otkrivaju različite načine pokapanja muških i ženskih tijela. Jedni su pokapani u fetalnom položaju, a drugi licem prema gore.
 
 Uz tijela su pokopani i razni predmeti te je uz jedno pronađena školjka s kromatskim materijalom koja se koristila u kozmetičke svrhe. Pretpostavlja se da su stanovnici novopronašlog lokaliteta bili povezani i s drugim drevnim stanovnicima ovog područja kao npr. s civilizacijom Jiroft.
 
 Ta je civilizacija otkrivena je pokraj Halil-Rud River u provinciji Kerman 2002. godine. Od tada je odrađeno pet sezona iskopavanja, što je dovelo do otkrića zigurata sagrađenog od više od 4 milijuna zemljanih opeka 2200. godine pr. Kr. Na lokalitetu su pronađeni mnogi zanimljivi artefakti te je on prozvan arheološkim izgubljenim rajom.
 
 Pronađeni su natpisi stariji su od zapisa iz doba Kutik-Inshushinaka, kralja Elama koji je živio od 2240. do 2220. godine pr. Kr., i koji je za vrijeme svoje vladavine poticao korištenje linearnog elamskog pisma kako bi se zapisivao elamski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije