'Internet je sloboda, a tamna strana zloupotreba te slobode'

Radiosarajevo.ba
'Internet je sloboda, a tamna strana zloupotreba te slobode'

Fondacija OneWorldSEE, u saradnji s Uredom Vijeća Evrope u BiH, danas je u Sarajevu organizirala direktno praćenje EuroDIG 2013 platforme iz Lisabona, uz popratnu diskusiju učesnika. 

Izvršna direktorica Fondacije 'Jedan svijet' Valentina Pellizzer pojasnila je da je EuroDig dvodnevna konferencija u Lisabonu na kojoj se govori o vladavini interneta. Na konferenciji učestvuju predstavnici civilnog društva, biznis sektora, tehničke i akademske zajednice, kao i evropskih vlada, institucija i organizacija kao što su EU, Evropska komisija, Evropski parlament, Vijeće Evrope i Evropska radiodifuzna unija. 

''Htjeli smo pratiti konferenciju iz daljine, iz Sarajeva, da se fokusiramo na dešavanja konferencije na kojoj će govornici analizirati postojeća sredstva kako se nositi s govorom mržnje, tenzijama i istražiti odgovarajuće okvire i procedure da bismo omogućili suživot u cyber prostoru'', kazala je Pellizzer u izjavi za Fenu. 

Dodala je da su velike kompanije Facebook, Google i mnoge druge postavile svoja pravila i tako preuzele ulogu države, odlučuju o tome šta je prikladno a šta nije, a ''to nije njihov posao te je zato potrebno razgovarati o tome''. 

Vijeće Evrope više od godinu dana provodi projekt "Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH" koje je prije svega orijentiran na govor mržnje. 

Stefan Pejović, iz sektora za medije Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, kazao je da su povećanjem  prodora interneta u BiH počeli cvjetati i online mediji, ''ali je i govor mržnje također  našao svoje mjesto u njima''. 

''Internet je sloboda, ali poštivanje medijskog etičkog kodeksa se mora očuvati i ojačati, a posebno pri eri raznih skandala s privatnošću koji su zapravo pokazali snagu slobode medija, ali i njihovu tamnu stranu, odnosno zloupotrebu te slobode'', kazao je Pejović. 

Akteri današnje radionice su uvjereni da internet mora ostati slobodan i otvoren, ali također se mora podići svijest svih ključnih aktera i korisnika interneta u vezi s granicama slobode govora, a posebno na internetu. 

Bosnu i Hercegovinu na konferenciji EuroDIG 2013 platforme iz u Lisabonu predstavlja delegacija Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). 

EuroDIG je otvorena platforma za neformalnu i inkluzivnu diskusiju i razmjenu mišljenja o javnim politikama u vezi s upravljanjem internetom i to je mreža otvorena za sve učesnike spremne da doprinesu otvorenoj i interaktivnoj diskusiji u vezi s pitanjima upravljanja internetom u Evropi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije