International Business Times piše o 'Titovom bunkeru'

Radiosarajevo.ba
International Business Times piše o 'Titovom bunkeru'

Magazin International Business Times posjetio je Titov bunker u Konjicu i napravio fotoreportažu o ovom, kako kaže njihov novinar David Sim, napuštenom reliktu Hladnog rata.

Titov bunker u Konjicu proglašen nacionalnim spomenikom BiH

Jedno od najfascinantnijih zdanja, koje je u Jugoslaviji bilo najveća vojna tajna, poslužilo je kao odličan materijal za fotografije Reutersovom fotoreporteru Dadi Ruviću, a možete ih pogledati ovdje.

IB Times piše da je gradnju naredio sam Josip Broz Tito 1953. godine, s ciljem zaštite državne vrhuške u slučaju nuklearnog napada. Do napada nikad nije došlo, a gradnja je napokon završena 1979. godine, samo godinu dana prije Titove smrti.

Pogledajte fotogaleriju ovog impozantnog podzemnog prostora.  

Objekat je građen punih 26 godina, a u izgradnju tog vojnog skloništa uloženo je četiri milijarde i šesto miliona američkih dolara. Bio je namijenjen za smještaj glavnokomandujućeg vrhovne komande, skupštine, vlade u slučaju ratnih opasnosti posebno u slučaju eventualnog nuklearnog udara. Mogao je primiti 350 ljudi.

Danas se u ovom prostoru održava Bijenale savremene umjetnosti, a pohranjena je i zbirka savremene umjetnosti čiji su autori neki od najznačajnijih umjetnika Evrope. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije