Zenički izviđači uživaju u zimskom kampu na sunčanoj Kozari

Radiosarajevo.ba
Zenički izviđači uživaju u zimskom kampu na sunčanoj Kozari
Drugi dan Interetničkog izviđačkog zimskog kampa na sunčanoj Kozari započeo je jutarnjom meditacijom, higijenom, smotrom soba.

Nakon  doručka izviđačke ekipe su se podijelile u dvije grupe.  

Jedna grupa je učestvovala na radionici „Upoznajte svoje tijelo“ gdje su upoznali sa značajem određivanja parametara tijela: obim struka, indeks tjelesne mase, masne mase tijela, visina, težina, arterijski pritisak koji su svim učesnicima radionice izmjereni i interpretirani su im izmjerene vrijednosti. Ukazano je također na značaj pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.  

Druga grupa je išla na kratak izlet do Jankovića kamena koji je poznati vidikovac. Pored uživanja u ljepotama Kozare, iskorišteno je vrijeme i da se pokupi smeće koje su nesavjesni posjetioci ostavili.  

Nakon ručka i kratkog odmora nastavljeno je sa aktivnostima u kampu u dvije grupe.  

Održana je radionica „Drugačiji, pa šta“ kojoj je cilj bio da upozna učesnike sa osobama sa smetnjama u razvoju. Razgovarano je o pogrdnim terminima koji se koriste za ovu populaciju i kako je neprilično da se isti koriste.

Zatim je održana radionica o sportu osoba sa invaliditetom da bi se djeca upoznala sa osobama sa invaliditetom koje su postigle vrhunske rezultate koji su nepojmljiviji i za osobe tipične populacije. Drugi dio čine videoprikazi o tehnologiji koja omogućava osobama sa ometenošću da budu ravnopravni članovi društva.  

Druga grupa je uzela učešće na radionici „Eko kreativko“ koja je imala dva dijela  -edukativno predavanje o načinu prerade otpadnih materijala i mogućnostima reciklaže. Na kreativnom dijelu radionice su izrađivani predmeti za svakodnevnu upotrebu od starih kesa i pomoću pegle.

Slobodno vrijeme između radionica iskorišteno je za druženje. Nakon večere organizovano je disko večer, naveli su iz Saveza izviđača Grada Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije