Inspekcija: Hosteli ne prijavljuju radnike, a ni prihod

Radiosarajevo.ba
Inspekcija: Hosteli ne prijavljuju radnike, a ni prihod

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH danas su izvršili kontrolu 21 objekta na području užeg centra Sarajeva, a inspekcijskim nadzorom su obuhvaćeni ugostiteljski objekti kao i hosteli za koje po obavještajno-istražnim podacima postoje saznanja da nemaju odobrenje za rad.

Kontrole su izvršene na osnovu prijava građana i radnika koji sami prijavljuju svoje poslodavce zbog nerješenog radno pravnog statusa, te obavještajno-istražnih podataka inspektora Porezne uprave, javlja Fena.

Također, pri odabiru obveznika za kontrolu korištene su evidencije Porezne uprave Federacije BiH iz aplikacije fiscal o ažurnosti dostavljanja dnevnih izvještaja o evidentiranom prometu na server Porezne uprave FBiH, realnosti iskazanih podataka o ostvarenom prometu, kao i podataka o reklamiranom prometu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su zapečatili prenoćište Boss u ulici Safeta Zajke 183A, zbog angažovanja tri neprijavljena radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja. U toku kontrole inspektori su u osam objekata utvrdili nepravilnosti zbog kojih su bili ispunjeni uslovi za zatvaranje. Međutim, objekti nisu zatvoreni jer su u njima smješteni gosti koji su koristili usluge noćenja, zbog čega su izdata rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Postupak zatvaranja objekata bit će nastavljen ukoliko navedeni porezni obveznici ne otklone utvrđene nepravilnosti u roku 24 sata.

Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti izdata su poreznim obveznicima Crystal-Octagon u ulici Akifa Šeremeta 48, prenoćištu Hotel Yildis u ulici Tahčića Sokak 4, hostelu New Age u ulici Muse Ćazima Ćatića 18, hostelu Baš-čarija u ulici Mula Mustafe Bašeskije 60/3, Demić d.o.o. P.J. hostel Zem-Zem u ulici Mula Mustafe Bašeskije 61, te hotelu Old Town u ulici Veliki Čurčiluk 10.

U toku kontrola zatečeno je 11 neprijavljenih radnika.

Prilikom kontrole hostela New Age vlasnik objekta je fizički napao inspektore Porezne uprave zbog čega je policija pružila asistenciju i privela ga.

U toku inspekcijskog nadzora inspektori su zapčatili i caffe Dolce-Ore P.J. Babić trade zbog angažovanja neprijavljenog radnika i neevidentiranja prometa.  U toku inspekcijskog nadzora porezni obveznik je otklonio utvrđene nepravilnosti, nakon čega je objekt otvoren.

U svim slučajevima gdje su utvrđene nepravilnosti izdati su prekršajni nalozi.

Porezna uprava Federacije BiH i u narednom periodu će nastaviti kontrole poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima istim intenzitetom, saopšteno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije