Inovacija prehrane u vrtićima

Radiosarajevo.ba
Inovacija prehrane u vrtićima

Nakon što je u novembru objavljeno istraživanje o prehrani u vrtićima u BiH (koje možete pogledati na ovom linku), Vijeće roditelja JU Djeca Sarajeva obratilo se nadležnom ministarstvu sa prijedlozima za poboljšanje ishrane najmlađih.

Ministarstvu obrazovanja KS upućena je inicijativa za uvođenje prehrambenih standarda i normativa u vrtićima Kantona Sarajevo, a ovih dana stigao je pozitivan odgovor. 

U pismu koje je Vijeću roditelja uputio ministar obrazovanja Fahrudin Oručević, kaže se kako su u Ministarstvu mišljenja da inicijativa roditelja pruža kvalitetnu osnovu za unapređenje trenutnog stanja, te da se na ovaj način može utjecati na pozitivne promjene svijesti kod roditelja  i ostalih učesnika u odgojnom procesu o važnosti zdrave i pravilne ishrane.

Minsitarstvo podržava inicijativu i poziva Vijeće roditelja da dostavi razrađen prijedlog konkretnih aktivnosti. 

To bi značilo da će se djeci u vrtićima uskoro trebala servirati zdravija hrana, a to neće dodatno opteretiti postojeće budžete. Na primjer - bit će više crnog hljeba, integralnih žitarica, svježeg voća, povrća i vode, a manje mesnih prerađevina, instant sokova, rafiniranih žitarica i šećera.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije