Inicijativa za Nobelovu nagradu za mir projektu Ars Aevi?

Radiosarajevo.ba
Inicijativa za Nobelovu nagradu za mir projektu Ars Aevi?

Ars Aevi Projekt ili Ars Aevi Muzej suvremene umjetnosti nastao je uprkos okrutnosti rata, veličajući moć umjetnosti nad razornom snagom bombi i oružja, i to čitave četiri godina duge opsade Sarajeva. Danas, unatoč činjenici da još uvijek nije u završnoj fazi, Ars Aevi Projekt je postao jedan od najznačajnijih kulturnih razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini. Okuplja najznačajniju zbirku suvremene umjetnosti u Evropi. 

Svojim reprezentativnim djelima, najpoznatiji umjetnici savremenog doba formirali su i Sarajevu, za Muzej Ars Aevi (Umjetnost epohe), donirali jednu od najznačajnijih kolekcija savremene svjetske umjetnosti u Evropi. 

Osnivači projekta su nakon formiranja kolekcije, pripreme arhitektonskih projekata, dvodecenijskog razvoja i dosadašnjeg ostvarenog značaja odlučili pokrenuti inicijativu o procesu udruživanja i dogovora o formi zvanične kandidature za Nobelovu nagradu. 

Naime, direktor projekta Enver Hadžiomerspahić će 9. septembra, zvanično saopćiti plan o kandidaturi Ars Aevija za Nobelovu nagradu za mir, s nadom da će utopija Ars Aevi doživjeti svoje ponovno rođenje i priznanje u vidu ove prestižne nagrade. 

Prvi korak u ovom istraživačkom vizionarskom procesu je poziv na saradnju i pokroviteljstvo Predsjedništva BiH nad inicijativom za dodjelu Nobelove nagrade Projektu Ars Aevi, a zatim slijede, u predstojećem toku, postupne komunikacije, prijateljski osobni razgovori i kolektivni dogovori sa svim sudionicima dvodecenijskog razvojnog procesa Projekta Ars Aevi i sa brojnim drugim zainteresiranim subjektima.

Inače, od 1994. do danas u procesu formiranja Kolekcije Ars Aevi, učestvovali su muzeji i centri savremene umjetnosti iz Italije (Kolekcije Milano, Prato, Venecija, Bolonjano), Slovenije (Kolekcija Ljubljana), Austrije (Kolekcija Beč), Turske (Kolekcija Istanbul), Crne Gore (Kolekcija Podgorica), i Bosne i Hercegovine (Kolekcija Sarajevo – Open Space). Francuska s Kolekcijom Saint-Etienne je sedma država koja će učestvovati u formiranju Kolekcije Ars Aevi.

Posebnu snagu novom sarajevskom olimpijskom optimizmu udahnuo je slavni arhitekta Renzo Piano. U ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a Renzo Piano je izradio i Sarajevu donirao arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi. Uz ovaj divni izraz prijateljstva arhitekta Renzo Piano je projektirao, izgradio i donirao pješački most koji uvodi građane Sarajeva na teren-lokaciju budućeg objekta Muzeja Ars Aevi.  

Vezani tekstovi: 

FOTO: Federica Mogherini u posjeti Ars Aeviju

22. rođendan Ars Aevija: 'Sarajevo bi moglo dobiti objekt koji će biti simbol nove Evrope' (FOTO)

Art Guide East: Ars Aevi ili umjetnost (zle) epohe - razgovor s Enverom Hadžiomerspahićem

Kanton Sarajevo: Vrijeme je da se krene s izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti

FOTO: Belgijski ministar za vanjske poslove Didier Reynders posjetio Ars Aevi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije