Infografika: Historijat najtoplijih dana u BiH

Radiosarajevo.ba
Infografika: Historijat najtoplijih dana u BiH

Zanimljivo je da iz ljeta u ljeto imamo osjećaj kako nikada nije bilo toplije. Svake godine govori se o tome kako preživljavamo najtoplije ljeto do sada. Posmatrajući visoke temperature iz dana u dan, ove tvrdnje možda i jesu tačne, no ako sagledamo najviše ikada zabilježene temperature u našoj zemlji, dobijemo zanimljive rezultate. 

Zahvaljujući podacima koje smo dobili iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, predstavljamo vam tri grafike koje prikazuju najviše temperature ikada zabilježene u gradovima F BiH u tri ljetna mjeseca. Iznenađuje da neke od rekordnih temperatura za pojedine gradove uopće nisu zabilježene u posljednoj deceniji: 

 

Početkom dvadesetog stoljeća (a ne dvadeset i prvog!) zabilježene su najviše julske temperature u Mostaru i Sanskom Mostu, po podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. U BiH se redovna osmatranja temperature vrše od 1892. godine

 

U klimatološkom odjelu Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH potvrdili su za radiosarajevo.ba da je decenija 2001-2010. bila najtoplija na planeti Zemlji otkada se prati vrijeme (nešto više od 150 godina).

Srednje godišnje temperature su za posljednjih 100 godina porasle u prosjeku za 0,8 stupnjeva Celzijevih. S tim je povezana i učestalost pojave rekordnih vrijednosti temperature posljednjih godina.

Posljednjih je godina zabilježena i povećana promjenjljivost vremena. Riječ je o povećanju inenziteta padavina u određenim vremenskim periodima, između kojih nastupaju duži sušni periodi. U konačnici, sume padavina na godišnjem nivou se ne mijenjaju bitnije, ali su prisutni ekstremi

 

Za usporedbu sa ovogodišnjim visokim temperaturama, donosimo i tabelu zabilježenih temperatura u prvim danima jula 2012, tačnije od  ponedjeljka 2. do četvrtka 5. jula.

 

 

Napomena: Infografike su napravljene na osnovu statističkih podataka koje je  FHMZBiH dostavio do 5. jula 2012. Autorica infografika: Vesna Andree Zaimović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije