Info table na ulicama Baščaršije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Info table na ulicama Baščaršije (FOTO)

Prva informativna tabla o porijeklu naziva ulica sarajevske Baščaršije postavljena je danas u ovoj historijskoj gradskoj zoni, a u okviru tog projekta  bit će postavljeno preko 200 ploča. 

Svrha natpisa na tablama je da posjetioce Baščaršije informišu o nazivima ulica i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju čime će se odagnati mnoge nedoumice o porijeklu pojedinih proizvoda koji se mogu naći na ovoj lokaciji. 

Ipak, većina danas prisutnih na predstavljanju bila je prilično iznenađena mjestima na kojima su postavljene table. Nažalost, table su postavljene previsoko pa se jako teško čita sve što je napisano na njima...

U tom turistički najatraktivnijem dijelu Sarajeva većina ulica i danas nosi imena tradicionalnih zanata i zanatskih cehova koji su se u njima obavljali i djelovali, a mnogi su se održali i do današnjih dana. 

Svrha cjelokupne aktivnosti je da na području općine Stari Grad bude unaprjeđena turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog naslijeđa Baščaršije. 

Table sadrže i QR kodove (Quick Response Code) putem kojih će biti dostupne ažurirane turističke informacije na više jezika, najavljeno je iz USAID-Sida FIRMA projekta. 

Pogledajte i fotografije sa današnje ceremonije predstavljanja informativnih tabli 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije