Info sesija o pravima LGBT osoba: Od izuzetne je važnosti prvi korak i 'coming out'

Radiosarajevo.ba
Info sesija o pravima LGBT osoba: Od izuzetne je važnosti prvi korak i 'coming out'

U organizaciji Sarajevskog otvorenog centra danas je za novinare i novinarke upriličena info sesija o LGBT populaciji pod nazivom Koliko je važan coming out LGBT osoba?

Coming out, autovanje, "izlazak iz ormara" ili jednostavno - otkrivanje svoje seksualne orijentacije/transrodnosti drugima ili javnosti veliki je trenutak u životu lezbijke, gej muškarca, biseksualne i/ili transrodne osobe. Tim činom osoba pušta druge u jednu veoma privatnu sferu svog života. Veoma često, sam čin autovanja nije jednostavan.

Na info sesiji govorila je Mima Simić, spisateljica i filmska kritičarka iz Hrvatske, a po svojoj seksualnoj orijentaciji lezbijka. Pri obraćanju novinarima i novinarkama potcrtala je važnost coming outa.

"Ljudi se moraju suočiti s konfliktom koji imaju u samom društvu. Prvo priznati sebi, pa onda drugima. U Hrvatskoj je definitivno velika crna rupa po pitanju prava LGBT osoba, a ja sam željela da se to promijeni. Ova pojava danas je na margini društva, a meni je iskreno mnogo bitnija moja profesija, to što sam lezbijka ljudima usput 'provučem'", kazala je Simić.

Inače, Mima Simić se još davne 2007. godine na vrlo specifičan i politički bitan način autovala na nacionalnoj televiziji, HTV-u, u udarnom terminu poznatog kviza Milijunaš, kada je na pitanje novinara s kim živi odgovorila "sa svojom djevojkom".

Iako se izraz coming out upotrebljava da bi označio otkrivanje prema okolini, on se često odnosi i na proces samospoznaje, otkrivanja i priznavanja homoseksualnog identiteta samome sebi. Nakon prihvatanja vlastite homoseksualnosti/biseksualnosti ili transrodnosti, kod većine ljudi, javlja se potreba da svoja osjećanja, misli, potrebe saopće značajnim drugima - osobama koje smatraju važnim u životu.

Straight osobe se ne moraju brinuti o procesu autovanja jer se ono podrazumijeva u društvu, tj. da izlaze, vole i vjenčaju se s osobama suprotnog spola. Homoseksualne osobe, s druge strane, nemaju tu privilegiju. Kroz njihovu šutnju pretpostavlja se njihova orijentacija kao heteroseksualna i zbog toga se od njih očekuje da se ponašaju u skladu s trenutnim društvenim normama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije