Indija: Broj tigrova konačno u porastu

Radiosarajevo.ba
Indija: Broj tigrova konačno u porastu

Po prvi put nakon niza godina u Indiji raste broj tigrova. Po posljednjem popisu vladine agencije za zaštitu tigrova Project Tiger, Indija je lani imala 1 706 tigrova, a 2006. bilo ih je 1 411.
 
 Porast broja vrste poticajan je za njezino očuvanje, a povezan je s točnijim popisivanjem životinja koji je obuhvatio cijelu zemlju. Istraživanjem su obuhvaćena i teško dostupna mjesta kao što su šume mangrova u Sunderbansu, uz granicu s Bangladešom.
 
 Naime, u Indiji živi najveća populacija tigrova u svijetu, više od polovice njihova ukupnog broja. Ipak, programi zaštite te životinjske vrste dosad su teško uspijevali spriječiti pad njihova broja. Zemlja se također bori s krijumčarima i uništavanjem prirodnog staništa tigrova koji su posljedica širenja gradova i krčenja šuma.
 
 Sadašnji broj tigrova u Indiji daleko je od onoga zabilježenog 2002., kada je imala 3 700 tigrova, a posebno u odnosu na 1947., kada je imala 40 000 primjeraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije