Indija: 80 mrtvih u valu hladnoće

Radiosarajevo.ba
Indija: 80 mrtvih u valu hladnoće

U indijskom glavnom gradu New Delhiju u nedjelju je temperatura bila samo tri stepena, najniža u posljednjih 40 godina. Cijeli sjever Indije zahvaća val hladnoće koji pogađa hiljade beskućnika i već je prouzrokovao smrt 80 osoba.

- Nedjelja je bila najhladniji dan u Delhiju unazad četiri desetljeća i predviđamo novi pad temperatura sljedećih dana, izjavio je B. P. Yadav, direktor nacionalnog meteorološkog centra.

U Lehu, središnjem gradu himalajskog područja Ladakh, tokom noći zabilježeno je rekordnih -20,2 stepena. Većina područja na sjeveru zemlje naredila je zatvaranje škola do 15. januara zbog nemogućnosti grijanja školskih zdanja.

Val hladnoće prouzrokovao je smrt više od 80 osoba tokom protekle sedmice, po lokalnim vlastima, a samo u zadnja 24 sata bilo je 17 mrtvih. Vlasti su stoga za beskućnike na ulice postavile bačve sa žarom kako bi ih spasile smrzavanja, prenosi u ponedjeljak Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije