Incijativa: Podržimo obnavljanje spomenika Ženi borcu na Vracama

Radiosarajevo.ba
Incijativa: Podržimo obnavljanje spomenika Ženi borcu na Vracama

Pozivamo Vas da u nedjelju, 8. marta 2015. godine u 11:00 sati dođete u Historijski muzej Bosne i Hercegovine na razgovore o pokretanju inicijative za obnovu vandalizmom devastiranog spomenika Ženi borcu, koji je dio graditeljske cjeline nacionalnog spomenika Spomen-park Vraca. 

Na Dan žena poklanjamo skulpturi narodne heroine Radojke Lakić, za sada, simboličku i privremenu ruku. 

Skulptura heroine Radojke Lakić, koju je napravio renomirani bh. kipar Alija Kučukalić, već godinama je oskrnavljena i napuštena. Iako već duži niz godina postoje razne inicijative da se obnovi cjelokupno spomen obilježje, još uvijek nista konkretno i vidljivo nije urađeno. 

Zbog toga, kao pripadnici i pripadnice generacije koja je odrasla na temeljima antifašizma i principima jednakosti za sve, osjećamo odgovornost da uradimo sve sto je u našoj moći da obnovimo ovaj spomenik, jer upravo on simbolizira vrijednosti uz koje smo odrasli i odrasle i uz koje želimonastaviti živjeti, kaže se u pozivu Historijskog muzeja BIH.

Na današnjem skupu razgovarat će:

Šejla Šehabović - Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Amra Čusto - Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva

Elma Hodžić - Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Adis Fejzić - skulptor

Moderatorica razgovora: Davorka Turk - Centar za Nenasilnu Akciju Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije