Imate li fotografije ili razglednice spomenika iz NOB-a? Ustupite ih za regionalnu izložbu

Radiosarajevo.ba
Imate li fotografije ili razglednice spomenika iz NOB-a? Ustupite ih za regionalnu izložbu
/ Historijski muzej uputio je javni poziv za prikupljanje fotografija i razglednica iz ličnih arhiva, na temu Turizam i spomenici NOB-a

Historijski muzej Bosne i Hercegovine otvorio je poziv za prikupljanje fotografija iz ličnih arhiva na temu turizam i spomenici Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Fotografije su potrebne za pripremu izložbe Putevima Revolucije regionalne platforme Neprimjereni spomenici – Inappropriate Monuments čiji je član i Historijski muzej BiH. Riječ je o suradnji partnerskih organizacija iz država s područja bivše Jugoslavije koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite spomeničke baštine NOB-a.

Izložba će prikazivati u kojoj mjeri i na koji način su se spomenici NOB-a koristili u turističke i izletničke svrhe, a biti će postavljena u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu i Kraljevu

"Gradnja i život spomenika i spomen-područja kontekstualizirat će se unutar projekta modernizacije socijalističke Jugoslavije. Fotografije iz osobnih arhiva koje prikupljamo ovim pozivom poslužit će u rekonstrukciji odnosa prema spomenicima u svakodnevnom životu – porodičnim druženjima i turističkim putovanjima. Za izložbu su nam potrebne privatne fotografije s izleta i/li putovanja na kojima se vide partizanski spomenici. Na fotografijama mogu, ali i ne moraju biti vidljivi ljudi. Fotografije možete na navedeni kontakt poslati do četvrtka 1. 10. 2015. Ukoliko fotografije nisu u digitalnom obliku, projektni tim omogućit će njihovu digitalizaciju", kaže se u javnom pozivu Historijskog muzeja.

"Spomeničku baštinu NOB-a promatramo kao proizvod složenih ekonomsko-političkih procesa izgradnje i raspada SFRJ. Značenje koje oni komuniciraju, kao i njihovu memorijalnu i estetsku vrijednost također razumijemo u bliskom odnosu s recentnom političkom prošlošću, tj. neraskidivo povezane s procesima tranzicije na području bivše Jugoslavije. Ovakav pristup omogućava nam jasan odmak od estetizacije spomenika, njihove fetišizacije, kao i nostalgije za minulim vremenima", kaže se u pozivu Historijskog muzeja.

Članovi platforme su SF:ius (HR), Moderna galerija Ljubljana (SLO), Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA/pro.ba, BIH), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (BIH), Grupa arhitekata (SRB) i Muzej istorije Jugoslavije (SRB). 

Projekt finansijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Balkan Arts and Culture Fund.

Kontakt: histmuz@bih.net.ba; Tel/fax: + 387 33 226 098; https://www.facebook.com/historijskimuzejBih

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije