Imamović o zaplijeni u RH: Blago BiH se nemilice pljačka, postoji uhodani lanac

0
F.V.
Imamović o zaplijeni u RH: Blago BiH se nemilice pljačka, postoji uhodani lanac
FOTO: Arhiv / Dr. Enver Imamovic

Hrvatska policija jučer je predstavila vrijednu zapljenu fosilnih ostataka, starih oko 15 miliona godina, zaplijenjenih od 46-godišnjeg krijumčara na granici s Bosnom i Hercegovinom u automobilu slovenskih registracijskih oznaka.

Pretpostavlja se da zaplijenjeni fosili potječu iz aktivnog ugljenokopa u Gračanici između Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Bugojna.

Ugledni bosanskohercegovački arheolog i historičar, profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu i ratni direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, dr. Enver Imamović, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentira ovaj slučaj koji je izazvao dosta pažnje javnosti.

"Ova vijest je jedan od primjera kako se u kontinuitetu pljačka, odnosno iznosi kulturno-historijsko i prirodno blago iz BiH. Nesumnjivo postoji uhodani lanac lica koja ilegalno rade na tome. To je veliki ilegalni biznis. Oni su opremljeni najsuvremenijim aparatima, imaju bolju opremu nego što ima ijedan naš muzej, čak i Komisija za nacionalne spomenike BiH. To su i najsavremeniji detektori za otkrivanje metala. Imaju i tzv. georadare koji otkrivaju ispod površine zemlje. Naša policija mora da razotkrije taj lanac, jer znam sigurno da postoji", govori nam Imamović.

Njega ne iznenađuje da zaplijenjeni fosili neprocjenjive vrijednosti vode porijeklo iz okolice Bugojna, odnosno tamošnjeg rudnika lignita.

"I prije rata su moji studenti s tog područja donosili razne predmete, te smo imali i didaktičku zbirku koju sam ja koristio u predavanjima. Riječ je o predmetnima iz perioda kada su na čitavom tom području oko Bugojna bile ogromne prašume. Budući su se okolnosti u svijetu mijenjale, taj biljni i životinjski svijet je propadao i fosilizirao se, a kopanjem u rudniku danas dolazimo do istih. Vjerujte, to je pravi eldorado, kao da je zatrpana ogromna muzejska zbirka", konstatira Imamović.

Nadalje, on kaže da naše institucije poput Federalnog zavoda i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ništa ne rade da bi se to blago zaštitilo. Istražni organi, veli, moraju sarađivati sa bh. institucijama u cilju zaštite navedene baštine.

"Sada je to blago u rukama Hrvatske. Nakon istrage trebali bismo zatražiti da se vrati u BiH. Imamo pravo na to po svim konvencijama", zaključio je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije