Imaju li vozači u Sarajevu svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?

4
A. Kapo
Imaju li vozači u Sarajevu svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?
Foto: Facebook / Pauk služba / Ilustracija

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) nastavljaju aktivno provođenje pojačanog nadzora i kontrole znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parkirališnim mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, samo tokom oktobra 2023. godine, policajci su izdali 252 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Iz istog razloga, tri vozila su premještena specijalnim vozilom - pauk.

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Najviše prekršajnih naloga, njih 108, izdato je na području općine Novi Grad.

Mnogobrojni prekršajni nalozi

Od početka ove godine, pripadnici Uprave policije MUP-a KS izdali su čak 2.249 prekršajnih naloga po osnovu nepropisnog parkiranja na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, a 52 vozila su premještena.

"Građane podsjećamo da je za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisana novčana kazna u iznosu od 200 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama sigurnosti na putevima u Bosni i Hercegovini, počev od 8. jula 2023.godine", decidni su iz MUP-a KS.

Pauk služba ima pune ruke posla

Iz MUP-a KS poručili su da "sve učesnice i učesnike u saobraćaju pozivaju da poštuju saobraćajne propise i iskažu primjeren nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom".

Da li je dosadašnja borba sa nesavjesnim vozačima i kaznena politika bila dovoljna da se podigne nivo svjesnosti za potrebe vozača s invaliditetom?

Veće kazne

Ako je suditi po zvaničnim podacima MUP-a KS - nije!

Tokom septembra 2023. godine, sarajevski policajci izdali su 230 prekršajna naloga vozačima koji su vozila nepropisno parkirali na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Sve što niste znali o Pauk službi u Sarajevu: Iluzije i mitovi vozača - "padaju u vodu"

Sve što niste znali o Pauk službi u Sarajevu: Iluzije i mitovi vozača - "padaju u vodu"

Tokom oktobra sarajevski policajci izdali su 252 prekršajna naloga. Matematičkom računicom, u oktobru je došlo do povećanja broja izdatih naloga.

Mnogi su mišljenja da bi rigoroznije, odnosno još veće kazne, možda donijele i veće rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije