Ima nade za mural Zuke Džumhura u Konjicu

Radiosarajevo.ba
Ima nade za mural Zuke Džumhura u Konjicu


Mural Zuke Džumhura nalazi se u njegovom rodnom konjicu, gdje je slavni bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista 1964. godine ukrasio jedan zid tadašnjeg hotela Igman, u sali koja je bila poznata kao pivnica.

Ovom muralu već neko vrijeme prijeti nestanak, jer se spomenuta nekretnina danas nalazi u rukama firme 'Babić', koja na mjestu nekadašnjeg hotela gradi stambeno-poslovni objekat, za šta ima sve potrebne dozvole. Zid s muralom ostavljen je i nakon rušenja zgrade, ali vlasnik traži da se mural restaurira do augusta 2013., kada bi objekat trebao biti završen i stavljen u funkciju.

 

Restauracija i zaštita murala bila bi osigurana kad bi Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika uvrstila Zukin mural među nacionalne spomenike BiH.

Ukoliko dobro bude proglašeno nacionalnim spomenikom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restaruaciju i prezentaciju nacionalnog spomenika. 

Prema posljednjim informacijama inicijatora spašavanja murala, opštine Konjic i sadašnjeg vlasnika nekretnine, Amila Babića, nakon zahtjeva upućenog Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika, potrebno je prikupiti dokaze, dokumentaciju, fotografije koje svjedoče o postojanju murala i sve raspoložive informacije koje bi mogle poslužiti kao podrška proglašenju Zukinog murala nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine dobra.

Spasimo Zukin mural!

Ovo je zahtjev Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, a inicijatori spašavanja Zukinog murala s tim u vezi kažu:

„Molimo sve dobre ljude da se potrude i pročešljaju svoju arhivu, otvore fioke, raspitaju se kod prijatelja i prošire informaciju o ovoj inicijativi i zadataku koji je pred svima nama. Samo udruženi u ovom plemenitom poduhvatu možemo se nadati uspjehu inicijative i biti ponosni na sebe, naš Konjic i našeg neponovljivog Zulfikara Zuku Džumhura.

 

Dokaze, materijale, fotografije, sugestije i sl. šaljite na email adresu: adismuhibic@gmail.com ili putem pošte: Civilnih žrtava rata broj 3, 88400 Konjic. Rok za dostavljanje materijala je10. april 2013. godine.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije