Ima li salmonele u vrtićima JU "Djeca Sarajeva"

Radiosarajevo.ba
Ima li salmonele u vrtićima JU "Djeca Sarajeva"

Simbolična fotografija


U ponedjeljak 16. novembra dječica su za ručak imala makarone sa sirom, a za užinu paštetu

Dan nakon ovog ručka, veliki broj djece iz vrtića Skenderija, Vrapčić, Leptirić i Lane je odsustvovao, a kod mnogih se pojavila veoma visoka temperatura, povraćanje, proliv i ostali simptomima stomačne infekcije. Tokom te sedmice, broj djece u vrtićima bio je, doslovno, prepolovljen.

S obzirom da su simptomi kod djece bili različitog intenziteta, izostanak se pravdao stomačnom virozom. Istovremena eskalacija nove gripe u BiH bila je još jedan od razloga da neki roditelji svoju djecu radije ostave kući, nego da ih vode u vrtić, tako da iznenadnom umanjenju broja djece u vrtićima nije pridavana pažnja.

Salmonela kod desetero djece

Međutim, nalazi kod desetero djece (od kojih je šestero iz vrtića Skenderija) potvrdili su prisustvo babkterije Salmonelle. Roditelji čija su djeca imala salmonelu o ovome su obavjestili svoje vrtiće, ali su se ovi slučajevi u upravi vrtića očito tretirali kao "sporadični". Ostali roditelji nisu upozoreni na prisustvo bakterije.

U isto vrijeme kod neke djece izoliran jeNoro-virus ili Astro-virus.

Neki od roditelja slučaj su prijavili epidemiološkoj službi. Služba je reagirala poslavši inspekcije u navedene vrtiće, a u ponedjeljak 7. decembra kantonalni Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove poslao je medijima saopćenje u kojem se potvrđuje sumnja trovanja hranom u JU "Djeca Sarajeva"

Izjave roditelja

Majka jedne od zaraženih djevojčica za RadioSarajevo je ispričala sljedeće: "Činilo se da još samo čekaju na naš slučaj, pa da krenu sa inspekcijama. Kada je ljekar iz Državne bolnice nazvao epidemiološku službu, oni su bez čekanja poslali inspekciju u vrtiće. Očito da su bili već uvezani, ali su čekali da se pređe kritična granica. Po meni, najveći je propust napravila uprava, jer su već na prvi slučaj morali preduzeti neke korake, a oni su tajili od drugih roditelja šta se dešava".

Druga majka nam je rekla kako je njena djevojčica imala temperaturu 40 C, te da su posljedice infekcije bile veoma teške. Čak i dvadeset dana nakon infekcije, djevojčica još uvijek ima proliv.

Inspekcija na terenu

Proteklu sedmicu inspekcije su vršile testiranja uposlenika i uzimali uzorke hrane. Inspektorat je naredio:
- "Da svi uposlenici JU "Djeca Sarajeva" moraju izvršiti pregled stolice na Salmonelle vrste, tri dana uzastopno, zaključno sa 06. decembrom"
- "Da se svi roditelji čija djeca imaju stomačne tegobe jave pedijatru i obave pregled na kliconoštvo".

Vrtićima je data preporuka da sva djeca koja pohađaju navedene vrtiće (njih preko 200) moraju obaviti trodnevno testiranje na prisustvo bakteriju (koprikultura).

U saopćenju koje je Inspektorat 7. debembra uputio medijima stoji da su 4. decembra dobijeni rezultati izvršenih mikrobioloških pretraga uzetih u centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva": brisevi radnih površina, uzorci hrane i brisebi grla i nosa za deset zatečenih u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora su bili negativni. Čekaju se rezultati pregleda stolice na Salmonelle, radi otkrivanja eventualnog kliconoštva.

Vezano: Vrtić Skenderija zatvoren zbog provjetravanja!?

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije