Identifikovati i kazniti zlostavljače životinja!

Radiosarajevo.ba
Identifikovati i kazniti zlostavljače životinja!

Nakon ovosedmičnih slučajeva trovanja i ubijanja pasa u Srebrenici, Cazinu, te u Sarajevu, udruženja za zaštitu životinja iz naše zemlje obratila su se javnosti saopštenjem u kome od nadležnih traže identifikovanje i kažnjavanje počinilaca ovih djela i pozivaju na odgovornost.

FOTO: Pokolj pasa u Gornjoj Ljusini
FOTO: Pokolj pasa i u krugu tvornice Famos

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

U svjetlu ovosedmičnih stravičnih zločina počinjenih nad napuštenim psima, kom prilikom su potrovani psi u Srebrenici, pobijeni psi od strane lovaca u Cazinu, te potrovani psi u Sarajevu, naselje Hrasnica, Udruženja za zaštitu životinja Help Animals, Život, Av Mau, ŠAPA, Avlijaner, Life is Life, Save Animals Now zahtijevaju od svih nadležnih organa u Srebrenici, Cazinu, Sarajevu policije, tužilaštava, inspekcijskih organa da u okviru svojih nadležnosti pokrenu istragu, identifikuju i kazne počinitelje ovih zločina odmah!

Nasilje, ubijanje, trovanje, huškanje

Svjedočimo porastu nasilja nad životinja, što slika stanje bosanskohercegovačkog društva kojim se stručne mjerodavne institucije i te kako trebaju zabaviti. Svjedočimo etabliranju huškačkog zločinačkog ponašanja kao društveno opće prihvaćenom, svjedočimo propagandističkom stvaranju društva straha imanentnom za nacistička društva, produbljivanju jaza i nerazumijavanja nad stvarnim uzrokom problema napuštenih životinja. Svjedočimo osnivanju novih grupa na društvenim mrežama koje pozivaju na nasilje, ubijanje i trovanje napuštenih životinja, što je krivično djelo iz člana 32. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Nerad nadležnih institucija

Pri tome se četvorogodišnji nerad nadležnih institucija na provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, od državnih organa odgovornih za donošenje Pravilnika o identifikaciji pasa i mačaka, do lokalnih vlasti, veterinarskih inspekcijskih organa, policije koji je isključivi razlog ovakvog stanja na terenu, nagrađuje.

Umjesto da provode Zakon, o istom diskutuju, i četiri godine traže način kako ga ne provoditi. Sramno je stanje veterinarske struke koja na očigled svih toleriše širom Bosne i Hercegovine otvoreno ubijanje životinja, akcije lovaca i trovanje. Nakon počinjenja kaznenog djela iz Člana 318. Krivičnog zakona Federacije BiH, koji predviđa zatvorsku kaznu za mučenje i ubijanje životinja, pokupiti leševe otrovanih pasa kao u Srebrenici, i zaključiti kako ih tobože ima puno na ulici bez otvaranja istrage i zahtjeva za izlazak policije i predstavnika Tužilaštva na lice mjesta sramno je kršenje Zakona od onih koji bi ga morali provoditi.

Psi na ulici ne padaju s neba, nisu ih donijele rode, proizvod su Vaše neodgovornosti, neodgovornosti vlasnika koji ih nekažnjeno napuštaju i njihovo potomstvo, posljedica su neprovođenja sistemskih mijera registracije, popisa vlasništa i nekažnjavanja napuštanja, neprovođenja masovnih sterilizacija, nepostojanja edukacije i info kampanja. Drsko je nakon četiri godine nerada i odbijanja da se shvati uzrok problema od strane nadležnih, i fokus stavi na eliminiranje uzroka, bavimo posljedicom i navodno propitujemo svrhu postojanja azila. Gospodo odgovorni, azili i skloništa za životinje su neophodna karika u lancu koja mora da postoji ali ne i mjera rješenja problema.

Sistemsko rješenje problema

Popišite sve vlasnike kućnih životinja, registrujte i čipujte sve vlasničke životinje i krenite u inspekcijski nadzor i kažnjavanje napuštanja životinja, sterilišite sve životinje na ulici, ali za početak objasnite građanima da problem koji su loše navike ljudi generirale decenijama ne nestaje preko noći. Samo konsolidovan sistemski pristup vodi dugoročnom rješenju problema.

Životinje na ulici izložene su nasilju, mučenju, stravičnim zločinima. Razmislimo šta činimo i kakvu posljedicu to ima i po životinje i po građane. Razmislimo u kakvoj zemlji želimo da živimo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije