Ideja: Mostar će turistima naplaćivati ulazak u staru gradsku jezgru?

Fena
Ideja: Mostar će turistima naplaćivati ulazak u staru gradsku jezgru?

Oko pola miliona jednodnevnih turista svake godine posjeti Mostar i njegovu najpoznatiju znamenitost - Stari most. Neki od njih u prosjeku potroše oko 23 eura, neki ništa, ali zato stvaraju velike gužve i pokazuju nepoštovanje prema građevini takvog formata i svjetske vrijednosti zbog čega bi trebalo razmisliti o naplaćivanju ulaznica u staru gradsku jezgru, kazao je Feni viši stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Bašić.

Jednodnevni izleti donose značajne koristi lokalnoj privredi jer turisti tada potroše u prosjeku cca 20-23 eura na hranu, suvenire, ulaznice i sl, dok s druge strane ima i turističkih grupa koje samo pređu preko Starog mosta, ne potrošivši ništa, ali zato prave veliku gužvu koja opet, naročito u julu i augustu, stvara problem u normalnom kretanju turista, naglasio je Bašić, dodavši pritom da od njih nemaju koristi ni restorani ni barovi jer često sa sobom nose hranu i piće.

Također, smatra on, takve grupe ne pokazuju ni respekt prema građevini takvog formata i svjetske vrijednosti.

"Iz tih razloga držimo da bi trebalo razmisliti o ideji naplate ulaznica u Stari grad, a npr. ulaznice bi se naplaćivale kod posjetitelja koji stižu busevima i dr", kazao je Bašić i istaknuo kako bi od plaćanja ulaznica bili izuzeti hotelski gosti koji već plaćaju boravišnu taksu, zatim djeca ispod 6 godina, stanovnici Mostara, studenti itd.

Naplata bi se vršila eksperimentalno u razdoblju od godine dana nakon čega bi se analizirali rezultati ove odluke, navodi viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a. Napominje kako bi, naravno, tu odluku trebao donijeti Grad Mostar, uz prethodnu saglasnost svih relevantnih faktora iz sektora turizma u Mostaru - hotela, turističkih agencija, suvenirnica i drugih.

Po njegovom mišljenju, vjerojatno bi najbolja ideja bila da se napravi okrugli stol o ovoj temi, a možda i neka studija koja bi utvrdila (ne)opravdanost ovakvog poteza.

Inače, prosječno zadržavanje turista u Mostaru je 1,35 dana, dok je u Međugorju 2,43 dana (u prvih osam mjeseci o.g.) Jedna od karakteristika turizma u Hercegovini, navodi Bašić, je i veliki broj jednodnevnih izleta posjetitelja s jadranske obale iz Crne Gore i Hrvatske, kao i ture iz unutrašnjosti.

Što se tiče brojki, u razdoblju od 8 mjeseci, prema službenim podacima, HNK je posjetilo 218.029 turista (od toga 181.950 stranih i 36.079 domaćih ), a ostvareno je 427.123 noćenja - 357.000 stranih i 70.123 domaćih turista.

"Za period januar-juni ove godine možemo reći da je broj dolazaka veći za 16,50 posto, a broj noćenja za 10,80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kazao je Bašić.

Smatra kako će se trend rasta sigurno nastaviti i za razdoblje od 9 mjeseci te da će HNŽ ostvariti rast broja turističkih posjeta s vrtoglavih 10 posto. Također je napomenuo da je BiH među 10 destinacija koje bilježe najveći rast broja turista.

Kada su u pitanju mjesta koja su se najviše posjećivala u HNŽ-u, Međugorje je i dalje na prvom mjestu, slijede područje Starog mosta i stare gradske jezgre Grada Mostara, Neum, prirodne, povijesne i urbane cjeline - Blagaj, Blidinje, Počitelj i Stolac, te nekropole stećaka Radimlja i Boljuni (Stolac), Biskup (Konjic), Dugo Polje (Jablanica) nedavno uvrštene na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije