Ida Sokoljak: Never forget Srebrenica

Radiosarajevo.ba
Ida Sokoljak: Never forget Srebrenica

Kojom cijenom se kupuje zahvalnost za život i do kada je nada veća od zaborava?

Piše: Ida Sokoljak

Odgovornost prema životu je znanje o istini, pravdi i emociji. Razum neće spoznati smisao odlučivanja o tuđim sudbinama, ali će prepoznati vjeru smislenosti bivanja čovjekom koji boluje za uništenim, poniženim i usmrćenim.

Ne postoji opravdanje slabosti za krvništvo, niti postoji opravdanje za zaborav. Biti žrtva je najmučnija svijest, a osvrtanje na žrtve nikad i ničim ne može odobriti pristanak za nastankom.

Umjetnička slika s porukom Never forget Srebrenica zaledila je simboliku srebreničkog cvijeta u sjećanje i užasnutom prizoru na slici dala jedini preostali detalj, nadu u borbi za istinom. Cvjetić koji ne vene.

Kada nam misterija života ružno zamagljuje lijepim i lijepo predstavlja ružnim, a ispravne stvari često usmjerava pogrešno, primorani smo na glađenje onoga što nas zgrožava.

Čistoća tada biva razorena specijalnim efektima izvještačenog prikaza. Cvijet u kosi na slici ima namjeru razotkrivanja kiča u ljudskim postupcima razaračkih razmjera. Kič je zataškavanje tapkanja u mjestu. Kič je negiranje istine. Kič je zločin.

Ništa ljudsko nije besplatno!?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije