I u septembru će padavine biti ispod prosjeka

Radiosarajevo.ba
I u septembru će padavine biti ispod prosjeka

Tokom sutrašnjeg dana očekuje se kiša koja će prvo zahvatiti sjeverne i zapadne krajeve naše zemlje. Drugog dana vikenda padavine bi mogle da se prošire na centralne i istočne predjele Bosne, dok se u Hercegovini padavine očekuju u prvom dijelu sljedeće sedmice, kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.
Avgust, u pogledu srednje temperature, bio je topliji od višegodišnjeg prosjeka za 3,5 do 5,5 stepeni Celzijusa u BiH. Ukupne količine padavina koje su izmjerene tokom avgusta bile su ispod višegodišnjeg prosjeka - najveća količina padavina zabilježena 17. avgusta

Kako je Zulum izjavio za novinsku agenciju Fena, sljedeće sedmice vrijeme će biti nestabilno s povremenim padavinama. Promjenjivo će biti naročito u prvoj polovini septembra, dok se nešto stabilniji periodi očekuju u drugoj polovini septembra. 

Statističke analize pokazuju da će septembar u pogledu srednje temperature biti topliji od višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec u Sarajevu iznosi 15,1 stepen, u Mostaru 20,4, u Tuzli i Jajcu 15,4, dok u Bihaću npr. srednja temperatura u septembru iznosi 15,9 stepeni Celzijusa. 

Ukupne količine padavina u septembru bit će ispod višegodišnjega prosjeka koji se u Sarajevu kreće od 70 litara po metru kvadratnom, u Bihaću od 108, Mostaru 96 dok na području Tuzle i Gradačca srednja količina padavina iznosi 64 litra po metru kvadratnom. 

Podsjeća se da je srednja temperatura zraka u Sarajevu u avgustu iznosila oko 23 stepena. Maksimalna temperatura od 37,2 stepena zabilježena je 23. avgusta, a minimalna od 9,8 stepeni u Sarajevu registrovana je 13. avgusta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije