I Stjepan Mesić podržao Zemaljski muzej BiH

Radiosarajevo.ba
I Stjepan Mesić podržao Zemaljski muzej BiH


Sinoć je u Muzeju pozorišne umjetnosti BiH, u okviru internacionalnoh festivala umjetnosti i kulture, 'Sarajevska zima', otvorena izložba portreta sarajevskog arhitekte Nedžada Beganovića.

Ovom su prilikom predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, direktor festivala Sarajevska zima, Ibrahim Spahić i Nedžad Beganović simboličnim žutim trakama karakterističnim za akciju 'Cultureshutdown', dali podršku za otvaranje Zemaljskog Muzeja BiH u sobi Silvija Strahimira Krančevića.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u Sarajevu kako bi prisustvovao dodjeli nagada Duško Kondor, održanoj jučer u Bosanskom kulturnom centru.


Podsjećamo, više od 120 institucija kulture - muzeja, umjetničkih galerija i biblioteka u više od dvadeset zemalja svijeta 4. marta 2013. godine se pridružilo se akciji pod nazivom Cultureshutdown, velikom globalnom protestu uznak solidarnosti sa zatvorenim Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej je nedavno obilježio 125. godišnjicu svog postojanja, sa zatvorenim vratima, skupa sa još šest drugih kulturnih institucija koje se nalaze u teškom stanju usljed neriješenog pravnog statusa.

Stotine institucija kulture, širom svijeta, 4. su marta simbolično na svoja umjetnička djela zalijepili žute trake, kako bi skrenuli pažnju na krizu i teško stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Više o samoj akciji možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije