I pored zabrana, Sarajlije se kupaju u gradskim rijekama

Radiosarajevo.ba
I pored zabrana, Sarajlije se kupaju u gradskim rijekama

Zbog svakodnevnog izlijevanja kanalizacije i bacanja smeća u vodotoke, i ovog ljeta, kao i ranijih godina, strogo je zabranjeno kupanje.

Iako su na obalama Miljacke, Zujevine, Željeznice i Bosne postavljene table upozorenja za zabranu kupanja, s prvim ljetnim temperaturama deseci sugrađana dane provode na riječnim obalama, ne obazirući se na preporuke stručnjaka.

"Trebalo bi svima biti jasno da su rijeke izuzetno zagađene otpadnim i komunalnim vodama. Veliki je rizik po zdravlje kupanje u takvim vodama. Vrlo lako mogu dobiti neko oboljenje", upozorila je Lejla Hatibović, rukovoditeljica Odjela higijene Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Veliki je broj kupača na obalama rijeka. Neki se sunčaju i uživaju u prirodi, ali nerijetko se rashlađenje traži upravo u rijeci.

"Skoro svaki dan posjećujemo slične lokacije. Danas smo ovdje jer volimo prirodu. Rijetki su oni koji čuvaju okoliši nije ni čudno što su nam rijeke zagađene. Ovo izvorište još nije toliko opasno zagađeno, pa dozvolimo sebi i da se malo osvježimo u vodi", kazao je Mišo Hodžić za Dnevni avaz.

Sarajlije će se moći kupati u Miljacki, na dijelu od brane na Bembaši pa uzvodno, rekao je za Dnevni avaz načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

"Sarajlije su se na tom mjestu kupale i prošle godine, jer je jezero očišćeno. Što se tiče bakteriološke analize, ne može se reći da je rijeka potpuno čista. Međutim, činjenica da pastrmka, koja traži samo čistu vodu, boravi na ovom području govori da je voda koliko-toliko kvalitetna i sigurna za ljude", rekao je Hadžibajrić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije