I Crnu Goru zahvatio toplotni val

Radiosarajevo.ba
I Crnu Goru zahvatio toplotni val

Crnu Goru zahvatio je toplotni val, a iz Hidrometeorološkog zavoda je najavljeno da će od danas do kraja sedmice maksimalne dnevne temperature dostizati čak 38 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi su najavili da će Crna Gora narednih dana biti na udaru toplog tropskog vala, koji će uvjetovati neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

Podgorici je za danas najavljeno tropskih 38 stepeni, a slično će biti do kraja sedmice.

U većini mjesta, temperature će imati tropski znak, a u pojedinim dijelovima Crne Gore imat će rekordne vrijednosti za ovo doba godine, priopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda, prenosi Tanjug.

Meteorolozi kažu da se Crna Gora trenutno nalazi pod utjecajem tropskog valova koji dolazi sa sjeverozapada Afrike.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da će temperature svakodnevno rasti, a da se tek za vikend se očekuje blagi pad maksimalnih temperature i to na sjeveru Crne Gore.

Doktori savjetuju veću opreznost tijekom vrelih dana - izbjegavanje boravka vani od 11 do 17 sati, kao i uzimanje dosta tekućine i lagane hrane.

Glavni grad Crne Gore je poznat po ekstremno visokim ljetnim temperaturama. Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. augusta 2007. godine kada je u Podgorici izmjereno 44,2 stepena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije