"I bez Oskara ovo je noć kada je pobijedila istina o genocidu u Srebrenici"

4
Radiosarajevo.ba
"I bez Oskara ovo je noć kada je pobijedila istina o genocidu u Srebrenici"
Oficijelni vizual / Scena iz filma

I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici.

Poručio je ovo večeras Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

"Velika noć za BiH, za Srebrenicu, za pravdu i istinu i za bolju i ponosnu BiH. Čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH. Ovaj film je i poziv čuvarima kulture sjecanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta", dodao je, istaknuvši kako ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet:

"A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde".

"Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH.

Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život. Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša zrtava. Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada. U ovom filmu treba da se nađu kako preživjele žrtve i svjedoci genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, političkih, naučnih i sada umjetničkih istina o genocidu. Film je dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti", zaključio je Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije