Husein Šljivo, nagrađivani fotografski prevarant

Radiosarajevo.ba
Husein Šljivo, nagrađivani fotografski prevarant

Fotografsku zajednicu u regiji ovih dana potresa veliki skandal: Otkriveno je i dokazano da je fotograf iz Prozora, Husein Šljivo, član Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, posljednjih godina redovno krao, preko interneta, fotografije drugih autora i na konkurse ih slao kao vlastite radove, pri tome često osvajajući nagrade.

Šljivo je raskrinkan u Srbiji, jer je na tamošnjim konkursima najčešće pobjeđivao. Foto savez Srbije je, u saradnji sa AUF BiH mjesecima istraživao Šljivine krađe.

Član AUF BiH, Ozren Božanović, kaže za Radiosarajevo.ba da se na krađu posumnjalo nekad u julu, ali da se mjesecima tragalo za dodatnim dokazima. I pronašlo ih se.

Ustanovljeno je da Šljivo čak osam fotografija (uglavnom prirode i životinja) koje su uradili drugi autori, uglavnom Nijemci, na konkurse slao kao svoje, i nerijetko pobjeđivao.

Foto savez Srbije je uz odluku, kojom mu zabranjuje izlaganje na teritoriji Srbije, dostavio i primjere originala i plagijata, pri čemu je očevidno da se Šljivo i nije baš puno trudio skrivati tragove, tek pomalo obrađujući fotografije u kompjuterskim programima.

AUF BiH je protiv Šljive pokrenuo disciplinski postupak, davši mu, po pravilnicima, 15 dana da se izjasni o optužbama i dokazima. Ako se ne izjasni u tih petnaest dana, onda znači da je priznao krivicu.

„Mjere će biti drastične, i podrazumijevaju izbacivanje iz članstva, iz međunarodnih asocijacija, oduzimanje zvanja“, kaže Božanović.

On dodaje da mu je jako žao što je Šljivo tako postupao i da ne može da razumije zašto mu je to trebalo kad je i sam jako talentovan fotograf, ali je ipak „krao kao niko dosad“.

Šljivo vodi lokalnu organizaciju Udruženje umjetnika ART WORK, a Božanović dodaje da je svojim organizacionim sposobnostima unaprjeđivao bh. fotografsku zajednicu.

Pokušali smo kontaktirati Šljivu, ali nam je rečeno da nazove tek večeras, jer sada drži nastavu u školi.

Šljivu ćemo svakako sutra kontaktirati, mada, kako nas upozoravaju neke njegove kolege, teško da će pristati na razgovor.

Original (Foto: Holger Cremer)


Plagijat - drastična razlika

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije