HUB 387: Sarajevo će postati regionalni centar informaciono-tehnološke industrije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
HUB 387: Sarajevo će postati regionalni centar informaciono-tehnološke industrije (FOTO)
/ Novinarski obilazak prostora Nest71; Foto: Radiosarajevo.ba

Sarajevski tehnološki park HUB 387 u saradnji sa Švedskom postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. U glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene "Silikonske doline" koji će kao mentori biti uključeni u prvi regionalni tzv. “Startup Accelerator” program. 

HUB 387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu.

"Nadamo se da ćemo ovim projektom pomoći ljudima u potrazi za boljim poslom, našim kompanijama u potrazi za kadrom, a cijeloj BiH u jačanju IT industrije - izjavio je  Marketing Manager HUB387 Kenan Salihbegović na današnjoj konferenciji za novinare. 

Osim IT kompanija, u sastavnom dijelu HUB-a nalazi se i prostor za edukaciju, Academy387. Cilj je stvaranje edukativne platforme koja će kroz intenzivne i praktično orijentirane kurseve prenositi znanja i vještine neophodne da bi domaći IT profesionalci uspjeli na globalnom tržištu. 

Predavače će činiti dokazani stručnjaci iz cijelog svijeta, iz različitih oblasti relevantnih za IT biznis. 

"Cilj nam je u najkraćem roku osposobiti osoblje za konstantne izazove koje nameće oblast informacionih tehnologija, te učiniti ih kompetitivnim na tržištu rada - ističe Ceco Gaković, naš stručnjak koji se nakon dugogodišnje karijere u tzv. Silicon Valey kraj San Francisca vratio u Sarajevo, kako bi ovdje pomogao razvoju mladih firmi. 

Šestog septembra počinje s radom "NEST71 Accelerator Programme" u koji će biti uključeni najbolji developeri, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj "Hackathon 4 Startups", najavljeno je na konferenciji za novinare. 

Prijave za Startup Accelerator mogu se izvršiti na ovom linku, a još uvijem ima nekoliko slobodnih mjesta za programere koji se ne boje izazova

Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobiti će inicijalnu investiciju za osamnaest mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar. 

Švedska vlada prepoznala je važnost projekta NEST71 Accelerator Programme koji će biti realiziovan u kooperaciji s ovom zemljom.

HUB387 je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za 17 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo, prenosi Fena.

Hackathon 4 Startups from enthusio on Vimeo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije