Hrvatski vojnici fotografisani na granici sa BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatski vojnici fotografisani na granici sa BiH
Foto: Slobodna Dalmacija / Vojnici RH u blizini granice sa BiH

Stanovnici Vrgorca, rubnog dalmatinskog područja između zapadne Hercegovine i Makarskog primorja, traže izlazak Hrvatske vojske na teren, koja bi se aktivno uključila u čuvanje državne granice, zbog migrantske krize koja je pogodila ovo područje, piše Slobodnadalmacija.

Ovaj portal objavio je fotografiju dvojice hrvatskih vojnika uz cestu prema Banji gdje s dvogledom posmatraju polje Rastok i državnu granicu.

Posljednjih nekoliko mjeseci prelazak granice na ovom dijelu znatno se pojačao, a skoro svi ljudi u ovom hrvatskom selu nabavili su pse, kako bi ih alarmirali ako je neko u njihovim dvorištima, pišu hrvatski portali.

Nova migrantska ruta u kojoj sudjeluju sitni krijumčari i kriminalci ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autocesta A1. Tu je granica najtanja i autocesta najbliža.

Samo nekoliko stotina metara ispod ovog sela nalazi se autocesta A1, a migranti to znaju i pokušavaju se nje dokopati. Jedna hrvatska doktorica Nada Jelavić smatra da bi Hrvatska vojska trebala izaći na teren, jer kako ona kaže posao vojske je da čuva granicu i državu, a granica je ugrožena.

Prije su rute išle do Kašča ili Mijaca, no da bi krijumčari i migranti došli do Vrgorca ili eventualno do Zagvozda, treba im dobrih pola sata vožnje, a u tom periodu sigurno će naletjeti na neku policijsku patrolu.

Tu rutu uglavnom su koristili taksisti i pojedine skupine iz Mostara, iskrcali bi migrante 500 metara ispred granice, uzeli im novac i praktički ih predali u ruke hrvatskoj policiji.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije