Hrabrost i volja: Lejla Ferhatović izrađuje nakit, dok čeka posao (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Hrabrost i volja: Lejla Ferhatović izrađuje nakit, dok čeka posao (FOTO)

Lejla Ferhatović je završila fakultet Političkih nauka u Sarajevu, te stekla zvanje magistra komunikologije. Ipak, zbog trenutnog stanja u državi, kao i brojnim drugim mladim ljudima, teško joj je pronaći posao.

Stoga je odlučila uzeti stvari u ruke i okrenula se svom hobiju - izradi nakita. 

"Inspiraciju za izradu nakita pronalazim u svemu što me okružuje, zapravo inspiracija najčešće dođe sama, tako i nastaju komadi mog nakita. Sve što je moglo da posluži u kreativnom izražavanju tokom mog odrastanja - može se reći da je na neki način umjetnost dio moje duše i srca.

Nakit koji radim pravim prvenstveno od posrebrene antialergijske žice, pravog poludragog kamenja, pravih bisera, te najkvalitetnijih staklenih i drvenih perli različitih oblika. 

Prvo pravim skicu - kako bi trebalo da izgleda komad nakita, a potom i na sami izradu koja traje i satima, ovisno o složenosti tehnike. Posvećena sam tome da svoj nakit radim kvalitetno vodeći pri tomu računa o jedinstvenom i unikatnom dizajnu kao i naravno vrhunskom kvalitetu", pojašnjava Ferhatović za Radiosarajevo.ba

Njena želja jeste da nakit koji pravi istakne osobnost osobe koja ga nosi. A ljudi joj se mogu obratiti i tražiti redizajn njihovog starog nakita - te uz nove dijelove i kamenje, perle i razne dodatke dobiti jedinstven komad nakita.

Iako u svom radu koristi bižuteriju, Ferhatović pojašnjava kako postoje trikovi kojima se ona može očuvati da duže traje. 

- prvo nanesite vaš parfem, kremu ili koju već koristite kozmetiku, sačekajte nekoliko minuta, pa onda stavljajte nakit

- izbjegavajte kvašenje nakita, 

- ako se desi da nakit potamni ili promijeni boju, pospite ga sodom bikarbonom te njezno isčetkajte i prebrišite mekanom krpicom

- nakit čuvajte u drvenim ili plastičnim kutijama

Poznato je da je poludrago kamenje jako zdravo za nošenje pa ahat donosi veliku snagu, emotivnu, fizičku i intelektualnu ravnotežu; ametist umiruje i tjera crne misli; granat je veoma zdrav kamen te koji puni energijom i regeneriše,otvara srce i daje samopouzdanje, lijeći ćelijske poremećaje, kičmu, pročišćava krv, srce i pluća...

Lejla nakit prodaje preko facebook stranice L.ARThandmade. Pogledajte neke od njenih radova u našoj fotogaleriji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije