Hotel Zagreb se neće rušiti

Radiosarajevo.ba
Hotel Zagreb se neće rušiti
Ulaz u hotel Zagreb (Foto: Denis Ruvić, radiosarajevo.ba)

Prije nepuna dva mjeseca pisali smo o mogućnosti rušenja Hotel Zagreb, devastiranog objekta u ulici Maršala Tita u Sarajevu, jednog od zapostavljenih simbola grada. Objekat se nalazi na privremenoj listi zaštićenih spomenika u BiH. Uprkos tome, federalno ministarstvo prostornog uređenja je raspisalo javni poziv za uvid u projekat rušenja hotela. Navodno, Hotel Zagreb će se rušiti na zahtjev kompanije Mobis Electronic (ovlašteni distributer i uvoznik Nokia proizvoda), koji, kako nezvanično saznaje portal E-kapija, planira izgradnju poslovno-prodajnog objekta umjesto sadašnjeg hotela.

Najviši režim zaštite

Povodom budućnosti hotela Zagreb kontaktirali smo Komisiju za očuvanje zaštitu nacionalnih spomenika BiH, koja djeluje kao zajednička institucija BiH.

"Objekat hotela Zagreb pripada južnom nizu Ulice Maršala Tita, i nalazi se u sklopu Gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane u privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 546. Na objekat se primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene u skladu sa Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Službene novine FBiH, br. 2/02, 8/02, 27/02, 6/04 i 51/07). Odluke Komisije su obavezujuće i svako, a posebno nadležni organi entiteta, kantona, gradske i općinske službe moraju se suzdržati od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu", izjavili su nadležni iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika za RadioSarajevo.

Na pitanje da li je Federalno ministarstvo prostornog uređenja tražilo saglasnost Komisije da se spomenuta zgrada može srušiti , odgovoreno nam je da su dopisom Komisije 07.2-02-74/04-92, od 4. januara 2008. godine, upućenog Ministarstvu prostornog uređenja FBiH date okvirne mjere zaštite koje ne predviđaju rušenje objekta te da su na taj način jasno precizirani stavovi Komisije.

Također, iz Komisije navode da je za izvođenje radova na objektu, u skladu sa Zakonom o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (Službeni list FBiH, broj 2/02, 27/02 i 6/04), neophodno odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje se izdaje na osnovu mišljenja nadležne službe zaštite (dakle Komisije).

Iz ovoga možemo zaključiti da se, iz vizure Komisije za Zaštitu spomenika, Hotel Zagreb neće rušiti. Iz Komisije su nam saopćili da nemaju podataka o budućoj namjeni zgrade hotela Zagreb.

Vezano:
Kakva sudbina čeka hotel Zagreb? (FOTO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije