Svi žele fotelju: Hoće li imenovanje direktora UIO izazvati novu blokadu u BiH

E. Maslo
Svi žele fotelju: Hoće li imenovanje direktora UIO izazvati novu blokadu u BiH

Imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine moglo bi izazvati novo zatezanje odnosa među vladajućim strankama u našoj zemlji.

Nakon sastanka SDA, HDZ-a i SNSD-a u Mostaru prije dvije sedmice to je bilo jasno.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je nakon sastanka rekao da ta funkcija pripada hrvatskom narodu. 

"UIO će biti hrvatski i ni sa kim ga nećemo dijeliti", rekao je tada Čović.

Tri strane

Na ovo je reagirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekavši da će se pregovori nastaviti kako bi se pokušali usaglasiti s hrvatskom stranom da UIO dobije, ipak, bošnjačka strana. 

No, da sve ne ostane na dvije strane, pobrinuo se Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Prema njegovom mišljenju, došlo je vrijeme da ta fotelja pripadne nekom iz reda srpskog naroda. 

"Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu", rekao je Tegeltija. 

Ekonomistica Svetlana Cenić za portal Radiosarajevo.ba je rekla da smatra da će "pobjedu" odnijeti Milorad Dodik (SNSD). 

Svetlana Cenić - undefined

Radiosarajevo.ba: Svetlana Cenić

"Pretpostavljam da, ako SNSD dobije tu poziciju, stvorit će se sukob između dugogodišnjih prijatelja Čovića i Dodika. Na to mi liči, ali s obzirom na to da je Čović rekao da ta pozicija pripada Hrvatima, pitanje je koliko on može blokirati u Vijeću ministara to imenovanje, a i drugim mehanizmima", istakla je Cenić za Radiosarajevo.ba

Nacionalni balans

Kazala je da je posebno važno gledati ko čini Upravni odbor UIO i da se tu uvijek držao nacionalni balans, te da su velike ingerencije direktora ove institucije.

"Nećemo govoriti samo o kontroli gotovinskih tokova, naplate i svega ostalog. To su povelika ovlaštenja i veliki značaj te institucije. Jedna od osnova svih finansijskih tokova u državi jer mi svi živimo od indirektnih poreza, pa onda od ostalog kad govorimo s prihodovne strane", rekla je Cenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije