Hoće li biti štrajka u vrtićima?

Radiosarajevo.ba
Hoće li biti štrajka u vrtićima?


U prošloj sedmici održan je sastanak članova Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona na kojem je, između ostalog, razmatrana mogućnost stupanja u štrajk uposlenika JU Djeca Sarajeva, saznajemo od predsjednika Sindikata Saudina Sivre.

"Uposlenici u vrtićima su ogorčeni i siti svega, zbog plata, ali i nesigurnosti. Pitali su me za mogućnost štrajka i ta opcija postoji. Ostavili smo im da se sami organizuju. Arzija Mahmutović je bila prisutna, ali nije učestvovala u diskusiji, napomenuo je Sivro.

Prema Sivrinim riječima, uposlenici ove ustanove žele uvođenje trezorskog poslovanja i kolektivnog ugovora, koji bi njihova prava izjednačio sa onima zaposlenih u osnovnom obrazovanju.

"Za uvođenje kolektivnog ugovora i za JU Djeca Sarajeva u budžetu Kantona godišnje bi trebalo osigurati dodatnih 1,7 miliona KM. Međutim, uz prihode koje uplaćuju roditelji te one koje ostvaruje sama ustanova, taj iznos bi bio dosta manji", dodao je Sivro, prenosi Oslobođenje.

Stručni saradnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom ministarstvu Sretko Žmukić potvrdio je za Oslobođenje da u ponedjeljak 1. 11. počinje obavezno predškolsko obrazovanje, koje će se odvijati na 60 mjesta u Kantonu Sarajevo.

"Roditelje buni činjenica da će se časovi za mališane, pored vrtića odvijati i u školama, ali treba naglasiti da je riječ samo o isturenim odjeljenjima u nekih 30 osnovnih škola", napomenuo je Žmukić.

O mogućnosti štrajka u vrtićima, Žmukić nije čuo, te kaže da u Ministarstvu obrazovanja KS nemaju informaciju o njegovom pokretanju, kao ni razlozima zbog koji bi se to desilo.

"Čudi me da ministar i uposlenici Ministarstva nemaju informacije od direktorice Ustanove. Doduše, Arzija Mahmutović ne bi štrajkovala jer može sebi dati stimulaciju i isplatiti platu kadgod hoće, jer organ kontrole u JU Djeca Sarajeva ne postoji", podsjetio je Sivro, prenosi Oslobođenje.

 
Žalba na oblačenje

Jedna od kandidtkinja za odgajatelja u predškolskom obrazovanju, koja nije primljena, Gordana Jelisić, podnijela je žalbu resornom ministarstvu, nakon što je komisija sa Azrom Bajraktarević na čelu, donijelo odluku kako nije bila adekvatno obučena prilikom razgovora za posao.
"Moraćemo sa menadžmentom JU Djeca Sarajeva riješiti taj nesporazum. Razlozi navedeni i u medijima, ne smiju biti argument za odbijanje kandidata, iako je na razgovor došlo više od 30 odgajatelja, pa svi nisu ni mogli biti primljeni, istakao je Žmukić

Kako je Žmukić kazao za Oslobođenje, u Ministarstvu će morati riješiti i problem vezan za raspisivanje konkursa vezanog za zapošljavanje 19. odgajatelja u predškolskom obrazovanju, Vlada će se morati uključiti i po nekom hitnom postupku raspisati konkurs, jer JU Djeca Sarajeva nema upravnog odbora koji bi to uradio, zaključio je Žmukić, prenosi Oslobođenje

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije