Hitne intervencije za 500 pacijenata

Radiosarajevo.ba
Hitne intervencije za 500 pacijenata

Sunčano, vruće i sparno vrijeme s visokim temperaturama zraka već izvjesno vrijeme prevladava u BiH što zahtijeva dodatne mjere opreza kod stanovništva.

Ekstremne vrućine u BiH do kraja sedmice

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS izjavili su za Fenu da je u posljednja 24 sata zabilježeno 498 intervencija, uglavnom hroničnih bolesnika.

Potrebne pojačane mjere opreza

Priliv pacijenata odgovara onom od prethodnih dana, a medicinski stručnjaci i dalje preporučuju mjere opreza što podrazumijeva izbjegavanje izlaganje suncu i boravka na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati. 

Ukoliko se ipak izlazi na sunce u pomenutom periodu, bitno je zaštititi glavu laganim šeširom ili kapom, a druge dijelove tijela laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala. 

Gubitak tečnosti, uzrokovan znojenjem, najbolje je nadoknaditi negaziranim bezalkoholnim pićem i hladnim čajevima. U vrijeme velikih vrućina trebalo bi izbjegavati teže fizičke napore. 

Prema prognozama federalnog Hidrometoerološkog zavoda, visoke vrijednosti temperatura zraka očekuju se i tokom današnjeg dana. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 33 do 41 stepen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije