Saradnja hitnih pomoći iz FBiH i RS: Bitan je pacijent, ostalo nas ne zanima

3
Radiosarajevo.ba
Saradnja hitnih pomoći iz FBiH i RS: Bitan je pacijent, ostalo nas ne zanima
FOTO: Facebook / Zajedno pomogli pacijentu

Hitna pomoć Kantona Sarajevo na svom Facebook profilu podijelila je priču o lijepom primjeru saradnje sa kolegama iz Istočnog Sarajeva.

Njihov post prenosimo u cjelosti: 

Da je edukacija za Hitnog medicinskog tehničara u Centru za edukaciju JU ZHMP KS puno više od pukog prenošenja znanja, pokazuje i večerašnja zajednička akcija Hitne pomoći Istočno Sarajevo i JU ZHMP KS.

Dr. Ivana Nikić, dežurna u Hitnoj pomoći Istočno Sarajevo, večeras oko 20:30 zaprimila je poziv od strane rodbine za dedu koji živi sam i koji se ne javlja, ključa od stana nemaju, a njemu je 80 godina. Sa vozačem sanitetskog vozila, na teren izlazi Hitni medicinski tehničar Srđan Radojević koji je 18.11.2020.god. uspješno završio dvomjesečnu edukaciju u JU ZHMP KS.

S obzirom da deda nije odgovarao na dozivanje niti na telefonske pozive, Hmt Srđan postupajući po protokolu poziva policiju i vatrogasnu službu koji su za kratko vrijeme omogućili pristup pacijentu. Primjenjujući naučeno pristupa pregledu pacijentu, mjeri vitalne parametre, otvara venski put, a zbog otežanog disanja i niske saturacije uključuje i kiseonik. Pacijent je svjestan te navodi da su ga noge iznenada izdale, nije se mogao pomjeriti niti uputiti poziv za pomoć.

Nakon završenog pregleda HMT Srdjan isključuje vidljive povrede a zbog sumnje na moždani udar i Covid 19, pacijenta transportuje do Hitne pomoći Istočno Sarajevo. Dežurna dr.Nikić ordinira pacijentu potrebnu terapiju a kako se pacijent liječi u Kantonu Sarajevu, pozivaju ekipu JU ZHMP KS da im krene u susret i preuzmu pacijenta. Doktorica Nikić napominje da nije u mogućnosti isključiti Covid 19 kod pacijenta kako bi se ekipa adekvatno mogla pripremiti. Potpuno zbrinutog, ekipa Hitne pomoći Kantona Sarajevo, uz stalni medicinski nadzor, transportuje pacijenta na daljni tretman i potrebnu dijagnostiku.

Ponosni smo na kolege iz Hitne pomoći istočno Sarajevo a pomenutom zajedničkom intervencijom pokazali smo da pacijente jedino razlikujemo po stepenu hitnosti, ostalo nas ne zanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije